Katanac...

ISTORIJA HRVATSKOG KLUBA PRODATA ZA 3.000 EVRA! Zvezda ih razbila u Evropi, a oni više ne postoje!

Autor Dušan Ninković

Hrvatski klub Inter iz Zaprešića ne postoji od 2022. godine, a njegova imovina nije velika.

Izvor: MN Press

Nekadašnji protivnik Crvene zvezde u Evropi, osvajač Kupa Hrvatske i jedan od najboljih klubova u tok zemlji nakon raspada Jugoslavije više ne postoji! Malo više od godinu dana nakon što je proglašen bankrot Intera iz Zaprešića i taj klub poslat u stečaj pojavili su se novi detalji - klupski trofeji, pehari i fotografije prodati su na javnoj aukciji i dostigli su cenu od 3.000 evra, iako je prvobitna procena bila da je vrednost za hiljadu evra veća.

Kako je saopštila stečajna upravnica Intera iz Zaprešića to je samo deo klupske imovine koji je stavljen na tržište nakon što je klub prestao da postoji. Pored 147 predmeta koji imaju sentimentalnu vrednost za navijače nekadašnjeg kluba iz Zaprešića, nove vlasnike dobile su dve kosačice, mašina za održavanje terena, mašina za veš, ledomat i dva kontejnera koji su se koristili kao klupske svlačionice. Tokom stečajnog postupka primećeno je da su pre vremena otuđena dva automobila koji su bili u vlasništvu kluba i tek treba da se utvrdi šta se tu dogodilo...

Bilo kako bilo, Inter iz Zaprešića više ne postoji! Zvanično je ugašen 2022. godine, iako je nakon nezavisnosti Hrvatske živeo najbolje godine klupske istorije. Osnovan je davne 1929. godine i tokom istorije nosio imena Sava, Jelačić i Jugokeramika. Pravi bum napravili su 1992. godine kada su osvojili Kup Hrvatske, a u narednim godinama bili su relevantan faktor i u prvenstvu Hrvatske.

Tokom sezone 2005/06 imali su jedinu evropsku avanturu i u oba meča poraženi su od Crvene zvezde. Beogradskim crveno-belima to su jedini mečevi protiv hrvatskih klubova nakon rasprada SFRJ, a UEFA je zaključala Marakanu zbog incidenata sa beogradskog meča, gde je trener gostujuće ekipe pogođen mobilnim telefonom. Preko čitave severne tribine razvijena je koreografija sa belom mrtvačkom glavom na crnoj pozadini uz tekst "Spremte se, četnici, silna će borba da bude".

Što se samog dvomeča tiče, Zvezda je lako stigla do pobede u oba meča. Prvo je na gostovanju u Hrvatskoj upisana pobeda (3:1) zahvaljujući golovima dvostrukog strelca Nikole Žigića i njegovog saigrača u napadu Marka Pantelića, a zatim su se crveno-beli poigravali u Beogradu. Boško Janković, Marko Pantelić, Nikola Žigić i ponovo Pantelić bili su strelci na putu do grupne faze Kupa UEFA.

BONUS VIDEO: