Heroj!

KO JE ALEKSANDAR JOVANOVIĆ, PARTIZANOV EVROPSKI HEROJ? Dva puta spasilac, a bio je i reprezentativac!

Autor Dušan Ninković

Impresivnim odbranama u dva evropska meča Aleksandar Jovanović brzo ušao u srca navijača Partizana.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Fudbaleri Partizana uspeli su da se domognu plej-ofa u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu! Nakon dramatičnih 90, pa 120 minuta fudbala i pet serija penala pred navijačima u Humskoj heroj crno-belih je kao i pre sedam dana u predgrađu Bakua bio golman Aleksandar Jovanović. Iskusni čuvar mreže, kojem je Igor Duljaj čestitao pred kamerama, odbranio je udarac u poslednjoj penal seriji i to dva puta - jer je pokušaj ponovljen zbog ranijeg napuštanja gol-linije.

Ubrzo se Aleksandar Jovanović našao na ramenima saigrača koji su slavili njegove odbrane, a kako i ne bi kad je on pravi heroj ovog dvomeča! Nekoliko fantastičnih odbrana na gostovanju u prvom susretu, zatim izuzetno bitna uloga na terenu tokom meča u Beogradu i onda šlag na tortu - odbrana penala koji je doneo prolaz u četvrto kolo kvalifikacija. A, ko je zapravo Aleksandar Jovanović?

Rođeni Nišlija, nekadašnji reprezentativac, debitant protiv Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić", internacionalac u Danskoj, Španiji i na Kipru... Sve to i još mnogo više, a navijačima Partizana najvažnije - čovek koji pojavom na golu uliva poverenje na startu nove sezone!

DEBITOVAO PROTIV ZVEZDE

Golman Aleksandar Jovanović već više od deceniju poznat je fudbalskoj javnosti u Srbiji, iako je šansu u seniorskom fudbalu dobio sasvim slučajno. Rođeni Nišlija je u tom trenutku bio rezervni čuvar mreže Rada koji je trenirao Marko Nikolić, jedna od omiljenih ličnosti Partizanovih fudbalskih navijača. Bivši trener tima iz Humske nije imao mnogo izbora prilikom gostovanja Crvenoj zvezdi početkom marta 2013. godine - bivši golman Partizana Filip Kljajić isključen je na meču, a mladi Aleksandar Jovanović poslat na teren da debituje.

Nenad Milijaš je psotigao gol sa bele tačke protiv mladog golmana samo minut nakon njegovog ulaska na teren, ali je Rad uspeo da odoli na Marakani. Lazar Ćirković je asistirao Urošu Đurđeviću - još dva poznata lica navijačima Partizana - a meč je završen bez pobednika, 1:1!

Ipak, Aleksandar Jovanović se nije dugo zadržao na Banjici. Kratko je bio prvi izbor tokom mandata Milana "Švabe2 Milanovića, jedno vreme se selio po pozajmicama u Palilulac i na Palić, a zatim kratko zadržao i u Donjem Sremu iz Pećinaca. Tokom 2015. godine vratio se u rodni Niš i nasledio Milana Borjana na golu Radničkog, što je bio prelomni trenutak njegove karijere.

BRANIO PO CELOJ EVROPI

Impresivne odbrane na golu kluba čije je mlađe kategorije prošao privukle su interesovanje Partizana, ali se Jovanović nakon samo jedne sezone preselio u Dansku. Branio je za Orhus, zatim špansku Uesku, pa na pozajmicama u Orhusu i Deportivu iz Korunje da bi zatim tri godine bio među stativama Apolona iz Limasola. 

Penali Partizan Sabah
Izvor: YouTube/Arena sport

Tako su inostranu karijeru Aleksandra Jovanovića za sada obeležili nastupi u tri evropske zemlje i to na tri strane kontinenta. Praktično je čuvar mreže iz Niša pokrio celu Evropu - na severu je branio u Danskoj, na zapadu u Španiji, dok je odbranama na Kipru "čekirao" jugoistok. Tokom leta 2023. godine vratio se u srpski fudbal i postao prvi izbor na golu Partizana, što je već opravdao odbranama na međunarodnoj sceni. U Azerbejdžanu je odbranio penal igračima Sabaha, a to je ponovio i u Humskoj kada je bilo mnogo bitnije - za plasman u plej-of kvalifikacija za Konferencijsku ligu!

REPREZENTATIVAC SRBIJE!

Aleksandar Jovanović je zabeležio dva nastupa za reprezentaciju Srbije do 20 godina, ali je jedan od njegovih najvećih uspeha u karijeri stigao tokom seniorskih dana. Na prijateljskoj utakmici protiv Ukrajine u Harkovu Aleksandar Jovanović je dobio priliku da debituje za nacionalni tim, kod selektora Slavoljuba Muslina.

Bilo je to 15. novembra 2016. godine, a Jovanović je u tom trenutku branio za danski Orhus. Proveo je na terenu drugi deo susreta nakon što je na poluvremenu zamenio Predraga Rajkovića, a obojica srpskih golmana primili su po gol na toj utakmici. Ukrajina je pobedila (2:0), a Jovanovića je savladao Andrej Jarmolenko sa bele tačke, u 88. minutu meča.

Dres nacionalnog tima tog dana oblačila su i velika imena srpskog fudbala poput Branislava Ivanovića, Aleksandra Mitrovića, Nemanje Gudelja, Duška i Zorana Tošića...

BONUS VIDEO: