Fudbal

AKO JE TO MAMIĆ, SVE U OVOJ DRŽAVI JE FARSA! Mišković se hitno oglasio: Uzeli su mi ih sve, a nisu ni nazvali!

Autor Mladen Šolak

Predsednik Rijeke Damir Mišković besan zbog toga što je Dinamo Zagreb, kako kako tvrdi, praktično "oteo" trenera njegovog kluba.

Izvor: YouTube/Screenshot/ Radiotelevizija Herceg-Bosne

Dinamo Zagreb otpustio je trenera Igora Bišćana i ekspresno umesto njega postavio Sergeja Jakirovića, doskorašnjeg šefa struke svog rivala, Rijeke. To je naljutilo prvog čoveka Rijeke Damira Miškovića, koji je posumnjao da je u sve umešan i Zdravko Mamić, moćnik hrvatskog fudbala koji je vodio Dinamo iz "senke" dok je godinama u bekstvu u Bosni i Hercegovini nakon što je presuđeno da je izvlačio novac iz kluba.

"Jakirović me nazvao u 15 minuta nakon sto je objavljeno da je trener Dinama, kada je saopštenje već bilo na njihovim stranicama. Rekao je da je Dinamo velika prilika, naravno da jeste, razumem to, i to je normalno, ali način je nenormalan. Ovo nisam vidio niti u trećoj Ligi da mi uzmeš ceo stručni štab dan pre utakmice za Evropu a da me niti nazoveš, ne kažeš šta ćeš napraviti. Postoje ugovori, u njima je klauzula kod Jakirovića i on se može te klauzule odreći, ugovor se može raskinuti s obe strane sve je to u redu. Ali svi vide da je, oprostite na izrazu, ovaj način sramotan kao da se neko sprda sa svima", rekao je Mišković za "Večernji list"

Mišković je rekao da je odmah zvao Dinamo Zagreb i da je pokušao da dobije odgovore od predsednice uprave Vlatke Peras, bivše saradnice Zdravka Mamića. "Kad sam video saopštenje, nazvao sam Vlatku i nije se javila. Poslao sam joj i glasovnu poruku u kojoj sam joj kazao da ukoliko je sve ovo istina, to nije nivo jednog ozbiljnog kluba", rekao je Mišković. "Da li mi je odgovorila? Ma ja više za to ime ne želim čuti, oprostite. Ako oni nisu imali potrebu nazvati mene i reci da mi uzimaju ceo stručni štab, što je sve razumljivo i normalno ako to žele i ako Jakirović to želi, onda ne znam zašto bih ja trebao nazivati njih. Mislim da ovaj način nije sportski, a niti normalan", rekao je Mišković.

Izvor: YouTube/HNK Rijeka

Na pitanje da li se čuo sa Zdravkom Mamićem, Mišković je odgovorio takođe konkretno. "Ne, nisam već sigurno godinama. Ako ima istine u pričama je da je Mamić doveo Jakirovića, onda je sve ovo što se u Hrvatskoj događa farsa, ne Hrvatska u kojoj radimo i koju volimo i gde živimo, nego država i sve što se događa, razumeju svi jako dobro. Ja odnose nisam nikada skrivao, niti sam govorio da ih nemam, a kada su se neke stvari doznale i kad je država rekla svoje, ponašao sam se skladno tome. Nadam se da nije sve to bila farsa i cirkus".

"(Jakirović je) u deset ujutro dao intervju za radio i govorio o Rijeci", dodao je predsednik Rijeke i rekao da za 20 godina u fudbalu ništa slično nije video.

Jakirović je Mostarac rođen 1976. i bio je igrač od 1997. do 2015. godine. Nastupao je za niz hrvatski hklubova (istra, Zagreb, Rijeka, Radnik Sesvete, Sloga Gredelj, Dugo Selo...), a nosio je i dres austrijskih, slovačkih i bugarskih timova. Trener je postao 2017. i vodeio je Sesvete, Goricu, Maribor, Zrinjski i od prošlog novembra Rijeku, na čijoj je klupi sedeo na 27 utakmica i ostvario skor od 17 pobeda, četiri remija i šest poraza. Pod njegovim vođstvom, Riječani su osvojili četvrto mesto prošle sezone, a ovog leta u Evropi su preskočili Dugađini iz Kline na Kosovu i Metohiji i Toršavn sa Farskih Ostrva. Umesto njega, neko drugi će voditi ekipu u plej-ofu Konferencijske lige za plasman u grupnu fazu, protiv Lila.

U Dinamu od on ove nedelje pred sobom takođe ima evropski zadatak, plej-of za popunu grupa Lige Evrope, u kojem će voditi Zagrepčane protiv Sparte iz Praga, počev od meča u četvrtak na Maksimiru.