Fudbal

KOŠMARNO LETO SRPSKIH TIMOVA U EVROPI: Sedam poraza u osam mečeva, PROPADA nacionalni koeficijent!

Autor Mladen Šolak

Neuspesi srpskih timova u kvalifikacijama, na početku sezone koja je po više osnova istorijska. Imaćemo tri tima u grupnoj fazi, ali čemu ćemo u njoj moći da se nadamo?

Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Dok se bliži kraju, ovo leto srpskih klubova u Evropi uveliko postaje košmarno. U četvrtak uveče, Partizan je doživeo debakl na gostovanju Nordsjelandu - poraz 5:0, a Čukarički je u Pireju primio tri gola od Olimpijakosa do poluvremena, a u nadoknadi je uspeo da ublaži poraz u konačnih 1:3.

U sezoni u kojoj imamo direktnog učesnika Lige šampiona, Crvenu zvezdu koja i dalje igra samo domaće prvenstvo i čeka žreb 31. avgusta, svi preostali srpski predstavnici doživeli su glatke ili baš teške poraze ili bolne eliminacije i tako je značajno ugroženo 15. mesto, koje srpski fudbal mora da sačuva u borbi za nacionalni koeficijent.

Sve je počelo porazima loše Vojvodine od neubedljivog Apoela (1:2 u Nikoziji, pa 1:2 i u Novom Sadu). Kiprani su nakon toga preskočili Dilu Gori i sada igraju protiv Genta u dvomeču za plasman u grupnu fazu Konferencijske lige, u kojoj Partizan i dalje samo teoretski može da uđe. Crno-belima je posle debakla u Danskoj u četvrtak sledećeg četvrta pred delimično zaključanim stadionom u Humskoj potrebno jedno od najvećih čuda evropskog fudbala da bi ostali i tokom jeseni u evro-takmičenjima.

Dok je očigledno da će taj meč biti Partizanov oproštaj od Evrope, odavno se se zna da ćemo u Evropi uz Crvenu zvezdu tokom jeseni u grupama imati još dva predstavnika - TSC i Čukarički. Tim iz Bačke Topole "pregažen" je u dvomeču kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Brage, ukupnim rezultgatom 1:7, a spletom okolnosti tekući plej-of za plasman u Ligu Evrope tim Žarka Lazetića preskače sa sigurnim mestom u drugom po snazi evro-takmičenju.

Za razliku od TSC-a, Čukarički je učesnik tog baraža, mada je posle poraza 3:1 u Atini očigledno ono što se znalo i pre nego što se zakotrljala lopta na stadionu "Jorgos Karaiskakis" - da je Olimpijakos apsoluti favorit, da će biti apsolutna senzacija ako ne prođe i da će tim sa Banovog brda od sledeće nedelje u Leskovcu igrati evropske utakmice - izvesnoi u okviru Konferencijske lige.

Ovo je skor četiri srpska tima u Evropi ovog leta:

  • Vojvodina - dva poraza od Apoela, uz gol razliku 2:4
  • TSC - dva poraza od Brage, uz gol razliku 1:7
  • Partizan - po jedan poraz od Sabaha i Nordsjelanda, uz pobedu protiv Sabaha u Humskoj. Gol razlika 2:7
  • Čukarički - poraz od Olimpijakosa 1:3

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona zakazan je za 31. avgust, žreb za Ligu Evrope je 1. septembra, kada će biti određene i grupe u Konferencijskoj ligi.