Bez posla!

UVEO ZVEZDU U LIGU ŠAMPIONA, A SADA NEMA KLUB: Vučić ga zvao pre meča, on postao heroj navijača!

Autor Dušan Ninković

Pre samo četiri godine fudbaler Aleksa Vukanović bio je heroj među navijačima Zvezde jer je njegov pogodak bio dovoljan za drugu Ligu šampiona u nizu.

Izvor: MN Press

Crvena zvezda je ove sezone direktan učesnik grupne faze Lige šampiona i moraće da sačeka još nekoliko dana kako bi saznala prve evropske rivale, ali prethodnih godina nije bilo tako. Crveno-beli su kao šampioni Srbije bili redovni učesnici kvalifikacija, a pod komandom Vladana Milojevića dva puta su ulazili u društvo najboljih - drugi put je za to bio zaslužan Aleksa Vukanović koji je postigao gol vredan preskakanja poslednje prepreke u vidu Jang bojsa, a sada je nezaposlen!

Baš 27. avgusta, ali 2019. godine, krilni napadač koji je iz kruševačkog Napretka stigao postigao je gol za prednost crveno-belih pred prepunim stadionom "Rajko Mitić". Natrčao je na centaršut Milana Rodića i pogodio, što se kasnije ispostavilo kao dovoljno za beogradskih 1:1 - autogol El Fardu Bena kojim je postavljen konačni rezultat bio je dovoljan da se nakon 2:2 u Švajcarskoj srpski šampion nađe u društvu Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa.

Četiri godine kasnije navijači se i dalje sećaju tih mečeva, ali kada biste ih pitali gde je heroj pobede nad Švajcarcima, retki bi imali odgovor. Vukanović je tokom mandata Dejana Stankovića na klupi crveno-belih izgubio mesto u timu, pa je tiho napustio Zvezdu i Beograd. U intervjuu koji je dao MONDU početkom 2022. godine Aleksa je govorio o ponudama koje ima, a kasnije je i krenuo da obilazi egzotične destinacije - potpisao je prvo u Kini i odlično igrao za Meižu Haku, a zatim u katarskom Um Salu odigrao tek nekoliko mečeva. 

Od kraja prethodne sezone, odnosno u poslednja dva meseca, Aleksa Vukanović nema klub. Junak Zvezdinog remija protiv švajcarskog tima trenutno je u potrazi za novim angažmanom, ali pitanje je da li će mu se u karijeri dogoditi blistaviji trenutak... Navijači Zvezde sigurno će najviše pamtiti gol protiv Jang bojsa!

Inače, za gol protiv švajcarskog tima vezana je i čuvena anegdota u čijem je centru predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Sedeo sam sa predsednikom Crvene zvezde i palo mi je na pamet da bi Vukanović mogao biti igrač odluke. Zamolio sam šefa Zvezde da nazove Vukanovića, kojem sam rekao 'Sine daj gol'. On je kazao da će dati sve od sebe i dao je gol. Čestitam mu na tome. Marko Marin je najbolji, svetska klasa, ali palo mi je na pamet da bi Vukanović mogao da reši utakmicu", rekao je novinarima Vučić, koji je pre meča imao telefonski razgovor sa Vukanovićem.

Sastav Crvene zvezde protiv Jang bojsa: Borjan - Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić - Jovančić, Kanjas - Garsija (od 69. Ben), Marin, Vukanović (od 82. Ivanić) - Boaći (od 62. Tomane)

BONUS VIDEO: