OBAVEŠTENJE!

ZVEZDA ZOVE NAVIJAČE NA ROĐENDAN! "Marakana" slavi 60 godina, dres je obavezan!

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda se obratila navijačima pred meč sa Novim Pazarom.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Crvena zvezda slavi 60. rođendan svoje "kuće" 2. septembra od 20 časova protiv Novog Pazara, a tim povodom šampion Srbije pozvao je navijače da zajedno "oboje" Marakanu u crveno-belo. Klub je napomenuo da je "dres obavezan" kako bi se izvela sjajna koreografija i na veličanstven način se proslavio jubilarni rođendan.

"Već 60 godina zvezdaši uživaju na tribinama stadiona na kojem su doživeli najveće radosti, emocije, utakmice, preokrete, fantastične golove, pobede, pa i one teške poraze koji su bili pokretač da se na sledećem meču ispuni i poslednje mesto na Marakani. Velelepni sportski objekat i jedan od najvećih na Balkanu od 2014. godine nosi naziv “Rajko Mitić” po prvoj Zvezdinoj zvezdi. Prethodno ime stadiona bilo je “Stadion FK Crvena zvezda”, ali je i pored toga na svim stranama sveta i za sve zvezdaše jednostavno bio Marakana. Kapije su zvanično prvi put otvorene 1. septembra 1963. godine, na utakmici koju je Zvezda igrala sa Rijekom (2:1), a tom meču je prisustvovalo 55 hiljada gledalaca, da bi rekord te jeseni bio zabeležen u derbiju sa Partizanom, kada je na tribinama bilo 74 hiljade duša", poručuju iz Zvezde.

"Već naredne godine, kada je izgradnja stadiona potpuno završena, kapacitet je iznosio čitavih 110 hiljada gledalaca! Zbog svoje grandioznosti i velikog kapaciteta, navijači su sa pravom stadion poredili sa tada najvećim na svetu - „Marakanom" u Rio de Žaneiru. Od tih dana, pa sve do danas, to ime je ostalo sastavni deo priče o Crvenoj zvezdi, a naš voljeni stadion je postao sinonim uspeha i pobeda! Najveća poseta je zabeležena 1975. godine i glasi 96.070 navijača na utakmici polufinala Kupa kupova koju je Crvena zvezda odigrala protiv Ferencvaroša. Prema zvaničnim podacima toliko je gledalaca bilo sa kupljenim kartama, ali se procenjuje da je te aprilske noći, na našoj „Marakani" bilo prisutno 110 hiljada zvezdaša, koliko je tada iznosio i kapacitet stadiona", navodi se u saopštenju na sajtu crveno-belih i dodaje: "Marakana nije samo stadion na kojem nastupa naša Crvena zvezda, ona je mnogo više od toga, Marakana je naša kuća".

BONUS VIDEO: