Užasno...

KAKO JE SRBIJA ZALUTALA U TOP 11 LIGA?! Zagrizli smo previše, pa doživeli DEBAKL - situacija katastrofalna!

Autor Dušan Ninković

Nakon odigranih kvalifikacija za UEFA takmičenje možemo zaključiti da su srpski klubovi potpuno razočarali na međunarodnoj sceni.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MN Press

Srbija će u grupnoj fazi UEFA takmičenja imati tri predstavnika i kada se stvari tako postave - situacija deluje idilično! Mečevi protiv najboljih klubova Evrope doneće srpskim klubovima dragoceno iskustvo na međunarodnoj sceni, novac kakav nemaju priliku da zarade u Srbiji, pune stadione u tri grada i to u različitim delovima zemlje... Zapravo, situacija je daleko od idealne jer su se predstavnici Superlige na evropskoj sceni čitavog leta brukali!

Tri grupne faze obezbeđene su pre nego što su kvalifikacije i počele, a u njima predstavnici Srbije nisu uradili ništa! Vojvodina je prva počela evropsku avanturu i od favorizovanog Apoela sa Kipra eliminisana u drugoj rundi kvalifikacija za Konferencijsku ligu, uz dva identična poraza (2:1). Na prvoj prepreci u Evropi zaustavljen je i drugi vojvođanski klub - TSC je glatko (7:1) eliminisan od Brage.

Prva evropska prepreka za Čukarički bila je tek u plej-ofu za Ligu Evrope i "Brađni" nikako nisu mogli da je pređu. Grčki Olimpijakos bio je ubedljiv i u Pireju (3:1) i u Leskovcu (3:0), pa je postalo jasno - od četiri predstavnika u Evropi samo će Partizan doneti bodove nacionalnom koeficijentu. I to ne mnogo! Crno-beli su jedini srpski tim koji je ovog leta prošao dvomeč u Evropi! Nakon poraza u Azerbejdžanu nadoknadili su dva gola zaostatka u Beogradu, a zatim boljim izvođenjem penala izborili plasman u četvrtu rundu. Tamo je Nordsjeland bio prejak (5:0 u Danskoj i 1:0 u Humskoj), pa tim Igora Duljaja nećemo gledati u Evropi tokom jeseni! 

Rezultati srpskih klubova u Evropi:

  • Apoel - Vojvodina 2:1
  • Vojvodina - Apoel 1:2
  • Sabah - Partizan 2:0
  • Partizan - Sabah 2:0 (penalima 5:4)
  • Nordsjeland - Partizan 5:0
  • Partizan - Nordsjeland 0:1
  • Olimpijakos - Čukarički 3:1
  • Čukarički - Olimpijakos 0:3
  • Braga - TSC 3:0
  • TSC - Braga 1:4

Sam pogled na ostvarene rezultate govori je leto bilo katastrofalno za srpske klubove, a pitanje je i koliko će bolja biti jesen u grupnoj fazi. Crvena zvezda već zna rivale, a TSC i Čukarički znaju da im neće biti lako jer će biti izvlačeni iz četvrtog šešira i mogu da dobiju preteške protivnike. Ako se nastavi trend iz kvalifikacija, Superliga će izgubiti ugled koji je sticala prethodnih godina i koji je domaći šampionat lansirao na 11. mesto UEFA liste.

Za kraj, da se malo pozabavimo brojkama... Samo jedna pobeda uz devet poraza tokom kvalifikacija za tri takmičenja i samo jedan prolaz u narednu fazu iz pet odigranih dvomeča moraju da upale nekakav alarm u srpskom fudbalu. Da stvari budu još lošije - srpski fudbalski klubovi su ovog leta u Evropi zbirno napravili gol-razliku 6:25!

BONUS VIDEO: