MONDO TEMA

DIREKTNO U LIGU ŠAMPIONA? SRPSKI FUDBALE, ZABORAVI! Sumorne prognoze - padamo na 17. mesto, biće sve više PROBLEMA!

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda, TSC i Čukarički će predstavljati Srbiju u tri UEFA takmičenja ove jeseni, ali prognoze su sumorne i ne očekuje se da će srpski koeficijent uspeti da napreduje uprkos 18 utakmica koje su pred nama. Evo šta to znači...

Izvor: MN Press/UEFA/Screenshot

Istorijsko leto za srpski fudbal vrlo brzo se pretvorilo u košmar. Pet predstavnika u UEFA takmičenjima za sada nam ništa nije donelo, štaviše - samo nas je "uvalilo" u probleme zbog očajnih izdanja Partizana, Vojvodine, Čukaričkog i TSC-a, dok je takođe na neki način "otežavajuća okolnost" što Crvena zvezda prvi put nije igrala kvalifikacije u kojima je obično skupljala bodove za nacionalni koeficijent, nego se direktno plasirala u grupnu fazu Lige šampiona.

Tako su srpski klubovi u deset utakmica ovog leta doživeli devet poraza, a nacionalni koeficijent je uvećan za samo 1 bod. U pitanju su četiri boda koja je Crvena zvezda donela direktnim plasmanom u Ligu šampiona, odnosno jedan koji je Partizanu pripao za pobedu nad Sabahom. S obzirom na to da imamo pet predstavnika, to znači da sve što osvojimo - deli se na pet.

Srbija je tako davno već pala sa 11. mesta UEFA liste, koje je donosilo benefit u vidu direktnog učešća u grupnoj fazi Lige šampiona, ali je još tokom proleća "pala" za dva mesta. U letnje avanture ušli smo sa 13. mesta koje nam se sada već ozbiljno klima iako će Srbija ove jeseni imati čak tri predstavnika u UEFA takmičenjima. To u teoriji znači da možemo da osvojimo dosta bodova, ali brinu teške grupe koje su na žrebu dobili Crvena zvezda, Čukarički i TSC.

Srpski šampion Crvena zvezda će tako u Ligi šampiona igrati protiv Mančester sitija, Lajpciga i Jang bojsa, zatim je TSC dobio užasno tešku grupu Lige Evrope sa Vest Hemom, Olimpijakosom i Frajburgom, dok će Čukarički u Konferencijskoj ligi imati gotovo nemoguć zadatak: Ferencvaroš, Fiorentina i Genk.

Svaka pobeda u grupnoj fazi svih UEFA takmičenja donosi dva koeficijentna boda klubu, a svaki remi jedan bod. To se odnosi na klupski koeficijent, dok se za nacionalni koeficijent Srbije deli sa pet, pošto toliko predstavnika imamo u Evropi.

S obzirom na to da su Čukarički i TSC apsolutni autsajderi u svojim grupama i malo ko im od statističara daje šanse da će osvojiti i jedan bod (ipak nisu Partizan koji je donosio nacionalni koeficijent Srbiji prethodnih godina u velikoj meri), dok ne veruju preterano i u Crvenu zvezdu iako dolazi iz trećeg šešira, već sada uoči ovih 18 utakmica imamo velike naznake da se nacionalni koeficijent Srbije neće drastično uvećati. 

Problem je i to što Danska, Norveška i Izrael imaju po dva predstavnika, i njihov koeficijent se deli sa četiri, dok Češka tima tri predstavnika i koeficijent im se deli sa četiri. Ukrajina ima dva predstavnika i koeficijent im se deli sa pet, a Grčka ima čak četiri predstavnika i koeficijent im se deli sa pet.

Trenutno, Srbija ima koeficijent 27,375 s kojim smo na 13. mestu, a idealno bi bilo kada bismo uspeli da se održimo do 15. mesta koje garantuje pet učesnika, od čega dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ipak, nama su za petama odmah Danska (26.950), Norveška (26,625), Izrael (25,625), Ukrajina (25,600), Češka (25,050), pa čak i Grčka (23,125) nije toliko daleko kada se pogleda dugoročno.

Prema prognozama statističara, Srbija bi za sezonu 2024/25 - za koju se gleda aktuelna sezona - mogla da padne na čak 17. mesto. Očekuje se da nas prestiglu Češka, Norveška, Danska i Izrael, dok će se Grčka sasvim približiti...


Veliki pad na UEFA listi značio bi da će šampion Srbije ubuduće kvalifikacije za Ligu šampiona igrati od drugog kola kvalifikacija, dok ćemo imati još tri predstavnika. Šampion Kupa Srbije (ili drugi na tabeli ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu) igraće od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani (ili trećeplasirani i četvrtoplasirani) igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

To je samo još jedan dokaz da je pred nama najvažnija jesen u istoriji srpskog fudbala pošto u 18 utakmica grupne faze tri UEFA takmičenja možemo da demantujemo statističare koji nam prognoziraju debakl - ili možemo samo da potvrdimo da su svi benefiti koje nam je donelo 11. mesto na UEFA listi samo splet srećnih okolnosti.

BONUS VIDEO: