Kakva priča!

SRPSKOM GOLMANU U RUSIJI IZVADILI BUBREG! Pomogli mu Hrvati, a u bolnici čuo: "Pomoli se!"

Autor Dušan Ninković

Nekadašnji srpski golman Dejan Radić ispričao je svoje iskustvo iz Rusije, gde mu je nakon utakmice izvađen bubreg - slično kao Boriši Simaniću tokom Mundobasketa.

Izvor: K1/Printscreen

Srpski košarkaš Boriša Simanić dobio je snažan udarac na meču protiv Južnog Sudana, a nakon te utakmice za njega je završen Mundobasket. Usledile su dve operacije u bolnici u Manili, a nekadašnji krilni centar Crvene zvezde ostao je bez bubrega koji je morao da mu bude izvađen.

Za MONDO je o takvom timu povrede govorio doktor Moma Jakovljević, a iskustva širom sveta govore da bi Simanić mogo bez ikakvih problema da nastavi karijeru! Jedno od takvih iskustava ima nekadašnji fudbalski golman Dejan Radić, koji je tokom utakmice u Rusiji dobio udarac zbog kojeg je kasnije ostao bez bubrega. Čuvar mreže koji je kroz karijeru branio za Rad, Radnički sa Novog Beograda, Vojvodinu i nkeoliko ruskih timova u emisiji "Preživeli" autora Milana Kalinića na televiziji "K1" prisetio se tog iskustva!

"Golman živi sa bolom. Nakon udarca, osećao sam neki bol u leđima, ali to je bio bol koji sam u mojoj glavi morao da istrpim, jer je ostalo još desetak minuta do kraja utakmice. Nastavio sam, doktori su ulazili dva puta na teren, ali ja nisam želeo da izađem iz igre. Kada su ušli treći put, nakon nekih sedam minuta od povrede, počeo sam da gubim svest, tada sam izašao iz igre", priča svoju životnu priču Dejan Radić i dodaje: "Doveden sam u bolnicu posle utakmice. Pregledali su me na rendgenu i ultrazvuku i nisu videli ništa. Tada se pojavio jedan mladi doktor koji je želeo da uradimo MRT, to je kada vam tečnost sipaju u venu i prate stanje. Tada je tečnost zastala negde kod bubrega i videli su da je problem upravo tu. Bio je Uskrs, u Rusiji su praznici i većina doktora je sa porodicama kod kuće. Jedan lekar, koji je tada bio dežuran, prišao mi je i rekao da imam problem sa bubregom, kao i da će probati da ga spasu, ali ako ne uspeju, moraće da ga odstrane. Pošto anesteziolog nije bio tu, a znajući da imam unutrašnje krvarenje, počeli su da me spremaju za operaciju na živo. Nije bilo vremena da se čeka. Zapamtio sam momenat, kada me sestra vozi na onom krevetu i pita me da li znam molitvu. Rekao sam joj da znam, a ona mi je samo rekla 'Moli se'. Ulazimo u operacionu salu, a nema nijednog doktora. Kada su počeli da pristižu, bili su u civilu, jer nisu imali vremena ni mantile da obuku. U tom momentu dolazi anesteziolog, daje mi anesteziju i počinju da me operišu."

Posle operacije, Dejan saznaje da je ostao bez bubrega! Kao jedna od opcija tada se pojavljuje kraj karijere, ali on nije želeo ni da razmišlja o tome! Stupio je u kontakt sa hrvatskim fudbalerom Ivanom Klasnićem koji je imao tri transplatacije bubrega, a igrao na najvišem nivou i raspitao se - želeo je da i dalje bude na terenu i da još brani!

"Ja se nisam suočio sa tim, jer sam ja po svaku cenu želeo da nastavim moju karijeru. Kada mi je doktor u bolnici rekao da sam zdrav čovek, nikako nisam mogao to da upakujem. Kako sam zdrav čovek, a nemam organ. Ja sam nastavio da treniram. Dobio sam zvaničnu dozvolu od doktora da mogu da nastavim profesionalnu karijeru. Mnogo mi je tada pomogao Ivan Klasnić, reprezentativac Hrvatske, sa kojim sam bio na vezi stalno i koji mi je davao savete, jer je i on sam imao tri transplatacije bubrega, a igrao je fudbal u Nemačkoj i u Engleskoj. Mnogi Rusi su me zvali, jer sam bio vest broj jedan tamo, pomagali su mi. Vratio sam se treninzima, ali kada je došla situacija da branim utakmicu, video sam da tu nešto nije kako treba sa strane kluba i da oni neće da se ja vratim. Odlučio sam da krenem drugim putem, odnosno da završim karijeru, ali nisam odmah hteo da kažem u klubu, jer sam shvatio da oni jedva čekaju da me se reše. Mene je spasilo u Rusiji to, što se sve to dogodilo na utakmici, pa je medijski bilo jako ispraćeno, a svaka moja reč je imala težinu. Klub i pored sve želje da ublaži čitavu situaciju, da za njih ne bude skupo i bolno, nisu uspeli. Kod mene u bolnicu je došao gubernator Rostovske. To je čovek koji je ispod Vladimira Putina, zadužen za tu oblast. Razgovarali smo, pitao me šta želim, a ja sam ga zamolio da mi produže ugovor, koji je isticao, dok ne vidim gde ću i šta ću. On mi kaže da se to podrazumeva. Tada sam video da u klubu nešto vrdaju i da od ugovora nema ništa, a do gubernatora ne mogu da dođem. Međutim, mnogo kontakata sam stvorio nakon te povrede i jedan pokojni Hrvat, koji je imao riblji restoran tamo me zove jedan dan i kaže da gubernator dolazi kod njega na ručak i da moram da dođem. Ja dolazim u restoran i gubernator, odmah ulazi u priču sa mnom, kako sam i šta radim. Ja mu kažem da nisam dobio ugovor. Odmah se urgiralo direktno u klubu i ja dobijam ugovor protiv njihove volje", ispričao je Perić, koji je završio karijeru nakon isteka tog ugovora.

BONUS VIDEO: