Fudbal

POSTAO PRVAK SVETA U FUDBALU, PA OTERAN POSLE SKANDALA! Umesto pola miliona evra, dobio je OTKAZ!

Autor Mladen Šolak

Selektor ženske reprezentacije Španije razrešen dužnosti.

Izvor: Profimedia/Keith McInnes/SPP

Selektor fudbalerki Španije Horhe Vilda (42) dobio je otkaz nakon što je predvodio ekipu do titule prvaka sveta u Australiji. U danima i nedeljama velikog haosa u španskoj federaciji, započetog tako što je predsednik Luis Rubijales napastvovao jednu fudbalerku na bini i nasilno je poljubio, odlučeno je da najbolji tim na svetu ipak predvodi neko drugi.

Horhe Vilda bio je selektor čak osam godina i bio je pod velikim pritiskom prethodnih dana nakon što je pružio podršku Rubijalesu, dok je predsednik saveza vodio "rat" protiv svih koji osuđuju njegov nasilnički potez prema fudbalerki Dženifer Hermoso. Ipak, prvi čoveok španskog fudbala i dalje je u fotelji i nije priznao krivicu za napastvovanje na podijumu austrijskog stadiona.

Mnogi su primetili da je Vilda aplaudirao predsedniku saveza nakon što je posle skandala poručivao da se neće povući i da će, naprotiv, zapravo potpisati novi ugovor sa selektorom, vredan 500.000 evra godišnje. Od toga ipak neće biti ništa, bez obzira na to što je Vilda dan posle te konferencije i aplaudiranja nasilniku objavio saopštenje i nazvao poteze predsednika saveza "neadekvatnim" i "neprihvatljivim". Istog dana je skoro čitav stručni štab podneo ostavke.

Vilda je već bio na udaru javnosti, jer je 2022. 15 igračica reklo da više neće igrati za nacionalni tim ako on ostane na klupi. On je vršio dve funkcije, selektora i sportskog direktora.