STARTNIH 11

OVO JE SASTAV SRBIJE ZA MAĐARSKU: Piksi nešto MORA da menja - odbrana škripi, da li je ovo rešenje?

Autor Milutin Vujičić

Fudbaleri Srbije večeras od 20.45 u Beogradu igraju važnu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Mađarske. Ovo je očekivana postava Srbije.

Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras od 20.45 na stadionu "Rajko Mitić" igra meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Mađarske. "Važna, ali ne i ključna utakmica", kako ju je na konferenciji za medije opisao selektor Dragan Stojković, mogla bi da odredi pobednika grupe "H" pošto obe selekcije za sada imaju po sedam bodova, a po onome što smo do sada videli - ubedljivo su bolji od ostatka konkurencije.

Srbija ipak nije igrala na nivou kao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, kada je na snazi bio daleko atraktivniji fudbal, pa je upravo na selektoru Piksiju da to ispravi u meču sa Mađarima. To neće biti nimalo lako, pošto će Srbija biti oslabljena zbog povreda čak osmorice igrača. Selektor neće moći da računa na Sašu Lukića, Marka Grujića, Petra Ratkova, Aleksu Terzića, Mijata Gaćinovića, Erhana Mašovića i Filipa Đuričića, ali nije odlučio da nikoga "dopisuje" na spisak nego će verovati igračima koji su se pojavili na okupljanju u Staroj Pazovi i u dobroj atmosferi su se pripremali za današnji meč.

"Biće dobra utakmica, uživajte!", poručio je selektor na kraju obraćanja u kome je pošteno nahvalio Marka Rosija i njegovu reprezentaciju Mađarske, dodajući pre toga da će biti novosti u nastupu njegove selekcije, ali se čini da će sistem ostati isti, odnosno da će biti samo personalnih promena.

Šta to znači i ko će igrati za Srbiju protiv Mađarske? Na golu je siguran Vanja Milinković-Savić uprkos tome što je sada dobio konkurenciju u vidu Đorđa Petrovića, novog člana Čelsija. U prethodne dve godine, Vanja je bio konstanta na golu Srbije i svaku utakmicu je odigrao na visokom nivou, posebno one na Svetskom prvenstvu, tako da se ne očekuje promena preko noći, ali ako Petrović bude dobro branio na "Bridžu" u sledećim mesecima, sve je moguće.

Izvor: MN Press

U zadnjoj liniji su sigurni Nemanja Gudelj (Sevilja) i Strahinja Pavlović (Salcburg), dok je mesto desnog štopera pod znakom pitanja. Navikli smo da je na tom mestu Nikola Milenković, međutim već neko vreme je van forme u Fiorentini, kao i u opremi "orlova", tako da je vrlo verovatno da će večeras meč protiv Mađarske početi Strahinja Eraković iz Zenita.

Što se tiče naredne linije tima, u kojoj su vezni fudbaleri i "vingbekovi", pretpostavka je da će po desnoj strani jurišati ponovo Andrija Živković, koji blista u dresu PAOK-a ove sezone, dok je po levoj malo veća misterija. Trebalo bi da to bude Filip Kostić, ali brine što je odigrao tek jedan meč za Juventus. U malo boljoj formi je Stefan Mitrović iz Crvene zvezde, dok je tu takođe i Filip Mladenović, pa će verovatno Piksi pažljivo birati njihovu minutažu jer nas čekaju dva meča u tri dana.

Što se tiče para veznih fudbalera, oko toga bi trebalo da bude najmanje dileme za Piksija jer se očekuju Ivan Ilić (Torino) i Nemanja Maksimović (Hetafe), dok je jedino još tu i Uroš Račić. Na ovim mestima mogu da igraju i Sergej Milinković-Savić i Lazar Samardžić, ali ih ipak Piksi bira za nešto ofanzivnije uloge, međutim ukoliko nešto pođe po zlu u toku utakmice, neće biti iznenađenje ako se "pomere unazad".

Izvor: MN Press

Tako je pretpostavka da će Piksi ovoga puta početi sa jednim napadačem, odnosno iza Aleksandra Mitrovića će igrati kapiten Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić, dok će Dušan Vlahović čekati priliku sa klupe. Viđali smo da dvojica naših napadača dobro igraju i u tandemu, ali za meč sa Mađarima je to možda preofanzivno...

Dakle, da rezimiramo, očekivani sastav Srbije za meč sa Mađarskom za večeras od 20.45 (TV prenos na RTS) je sledeći: V. Milinković-Savić - Eraković, Gudelj, Pavlović - Živković, Maksimović, Ilić, Kostić - Tadić, S. Milinković-Savić - Mitrović.

BONUS VIDEO: