Fudbal

KRAJ! ZLOSTAVLJAČ ODLAZI IZ FUDBALSKOG SAVEZA: Napastvovao igračicu i podnosi OSTAVKU!

Autor Mladen Šolak

Prisilno poljubio fudbalerku, a sada najavio da će se povući

Izvor: Profimedia/Richard Callis / SPP)

Predsednik Fudbalske federacije Španije Luis Rubijales najavio je da će se povući posle optužbi za zlostavljanje fudbalerke Dženi Hermoso, koju je napastvovao na bini posle osvajanja titule prvaka sveta u ženskoj konkurenciji. Uhvatio ju je za lice i poljubio protiv njene volje, a zbog tog zlostavljanja osuđivan je i optuživan i u zemlji i u inostranstvu. Između ostalog, Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) izrekla mu je suspenziju i nakon toga je postalo apsolutno jasno da se Rubijales neće zadržati na funkciji.

U razgovoru sa britanskim novinarom Pirsom Morganom, Rubijales je najavio da će se povući. "Nakon što protiv mene FIFA izrekla ekspresnu suspenziju, a uz sve postupke koji su pokrenuti protiv mene, jasno je da neću biti u stanju da se vratim na svoju poziciju. Insistiranje na čekanju neće doneti bilo šta pozitivno, ni španskom savezu, ni španskom fudbalu", rekao je on između ostalog, a prenela agencija Rojters.

Rubijales se povukao i sa pozicije potpredsednika UEFA, a i u danima nakon napastvovanja fudbalerke branio je svoj postupak i objašnjavao ga trenutnim zanosom, a ne namerom da zlostavlja. "Verujem u istinu i uradiću sve što mogu da ona prevlada", dodao je Rubijales u svoju odbranu.

Rubijales je bio predsednik od 27. maja 2017. godine do 10. septembra, a uz njega je otišao i selektor svetskih šampionki, Horhe Vilda, koji je aplaudirao Rubijalesu tokom govora nakon Mundijala u Australiji, u kojem je nasilnik branio svoju poziciju.