Fudbal

SRBIJA POČELA PRIPREME ZA LIGU NACIJA: Selektor na startu bez bitnih igračica

Autor Marina Periškić

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije u ponedeljak je počela pripreme za prve istorijske mečeve u Ligi nacija.

Izvor: MN Press

Ženska fudbalska reprezentacija će takmičenje u Ligi nacija početi protiv Ukrajine (utakmica se igra u Poljskoj) u petak 22. septembra od 15 časova. Četiri dana kasnije reprezentaciji Srbiji rival će biti Grčka, a meč će biti odigran u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi sa početkom u 19 sati.

Selektor Dragiša Zečević kaže da je novi format takmičenja još jedan veliki izazov za njegove devojke. "Posle deset meseci zajedničkog rada, potpuno smo spremni na Ligu nacija. Poljska ima izuzetne individualce u timu i svakako je jedan od favorita za prvo mesto u grupi, ali ćemo maksimalno ozbiljno shvatiti i prve dve utakmice protiv Ukrajine i Grčke. Trenutni poredak na FIFA rang listi dovoljno govori da smo se našli u jednoj od najtežih grupa u kojoj svaka reprezentacija vidi svoju šansu za plasman u A diviziju evropskog fudbala. Ukrajina je dva mesta iznad nas i to nam predstavlja dodatni motiv da na startu takmičenja ostavimo dobar utisak i osvojimo prve bodove.“

Meč između Ukrajine i Srbije igra se na neutralnom terenu u Gdanjsku. "Ukrajinke su u prethodnom ciklusu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pokazale da su borbena i disciplinovana ekipa, bez obzira što ne raspolažu igračicama iz velikih evropskih klubova. Došlo je i do smene selektora, otišao je Luis Kortes koji je u jednom periodu vodio Barselonu i videćemo koliko je to uticalo na njihov stil igre. Nama je prethodno Evropsko prvenstvo u Engleskoj dalo neke smernice i odredilo viziju kako želimo da igramo, a nakon spektakularnog Mundijala imamo još veću želju da već u Švajcarskoj 2025. godine prvi put u istoriji srpskog fudbala obezbedimo plasman naše ženske reprezentacije na veliko takmičenje“, zaključio je selektor Zečević.

Selektor Dragiša Zečević pozvao je za ove mečeve sledeće igračice:

  • Golmani: Milica Kostić (Ferencvaroš), Sara Cetinja (Inter), Jovana Petrović (Crvena zvezda)
  • Odbrana: Violeta Slović (Spartak), Nevena Damjanović (CSKA Moskva), Anđela Krstić (Crvena zvezda), Anđela Frajtović (Đer), Aleksandra Lazarević (Zenit), Tajla Vranić (Vestern junajted), Isidora Vučković (Spartak)
  • Vezni red: Jelena Čanković (Čelsi), Sara Pavlović (Famalikao), Sofija Sremčević (Crvena zvezda), Marija Ilić (Karagumruk), Tijana Filipović (Spartak), Živana Stupar (Spartak), Vesna Milivojević (Kanbera), Dina Blagojević (Crvena zvezda)
  • Napad: Jovana Damnjanović (Bajern), Miljana Ivanović (Lilestrem), Alegra Poljak (Levante), Milica Mijatović (Fiorentina), Mina Čavić (Crvena zvezda).

Zbog povreda, selektor Zečević nije mogao da računa na nekoliko veoma važnih igračica: Dejanu Stefanović, Ninu Matejić, Emu Petrović i Oršoju Vajdu.

U Diviziji B grupe pored Srbije, Ukrajine i Grčke je i reprezentacija Poljske kojoj će Srbija gostovati 27. oktobra dok će revanš sa Poljakinjama Srbija igrati 31. oktobra. Nakon toga sledi 1. decembra gostovanje Grčkoj, a 5. decembra u Srbiju dolazi Ukrajina. Sistem takmičenja je isti kao i za muškarce.

BONUS VIDEO:

Alesija Ruso
Izvor: Youtube/ Boyler Sports TV/printscreen