Fudbal

OVO BODE OČI ENGLEZIMA NA FUDBALERIMA ZVEZDE: Svi gledaju u jedan detalj na opremi crveno-belih!

Autor Mladen Šolak

Natpis na dresu koji izaziva ogromnu pažnju!

Izvor: Profimedia

U večeri utakmice Mančester siti - Crvena zvezda u Ligi šampiona, u Engleskoj veliku pažnju posvećuju tome da je ruska kompanija Gasprom glavni sponzor srpskog tima. Ime ruske naftne kompanije, koja je godinama bila jedan od vodećih sponzora ovog takmičenja, ispisano je na dresu i trenerkama crveno-belih i to je izazvalo očekivanju pažnju domaćinima.

Engleski mediji pisali su o tome u utorak, na dan utakmice, kritikujući UEFA-u što dozvoljava ovo reklamiranje, ukazujući na činjenicu da je u toku rat u Ukrajini i tvrdeći da je Gasprom treći najveći zagađivač ugljenikom.

"Oglašavanje funkcioniše pomoću onoga što psiholozi nazivaju "halo efekat", pri čemu gledaoci nesvesno razvijaju pozitivna osećanja o kompaniji zbog onoga sa čime je povezana. S jedne strane, Gazprom je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalni rat, a sa druge strane kompanija koja je povezala i sa vrhunskim fudbalom", tvrdili su engleski mediji.

Ispred "UEFA", nadležni su odgovorili ukazujući na pravilnik, koji kaže da timovi sami odgovaraju za svoje privatne ugovore sa sopstvenim sponzorima, ali uz poštovanje UEFA propisa. "Član 27 pravilnika kaže da timovi moraju da dobiju pismeno odobrenje administracije UEFA za svako oglašavanje sponzora".

Kompanija Gasprom sponzor je Crvene zvezde duže od decenije i njeno ime piše na crveno-belom dresu još od 2010. godine, kao i na istočnoj tribini stadiona "Rajko Mitić".