Fudbal

KO JE GOLMAN IVAN O KOME PRIČA CELA EVROPA? Dao gol za pobedu u 94. minutu, deda mu u SSSR vojsci služio sa Jašinom!

Autor Milutin Vujičić

Ovo je priča o čovjeku o kojem danas priča svaki navijač Lacija!

Izvor: Profimedia/Federico Proietti / DPPI

O golmanu Lacija Ivanu Provedelu priča fudbalska Evropa. Italijanski čuvar mreže, rođen 1994. godine, dospeo je u centar pažnje nakon sinoćnjeg okršaja njegovog Lacija sa madridskim Atletikom u prvom kolu grupne faze Lige šampiona. "Jorgandžije" su do nadoknade drugog poluvremena bile u rezultatskoj prednosti, a onda se pred njihovim golom ukazao Provedel i udarcem glavom "zakucao" loptu u mrežu!

Poput klasičnog napadača, što je Provedel bio sve do 15. godine, kada je odlučio da zaduži rukavice i stane između stativa. Ipak, ljubav prema golmanskom poslu pojavila se mnogo ranije. Provedel se "zaljubio" u golmansku poziciju još kao šestogodišnjak, gledajući EURO 2000 i odbrane Frančeska Tolda protiv Holandije.

Ivan Provedel, gol
Izvor: TV Arena sport

"Igrao sam kao napadač dok sam bio dete ali sam u jednom trenutku pomislio: 'Prestaću da se bavim ovim ako ne mogu da nastavim kao golman'. Klub u blizini mog rodnog grada mi je pružio tu priliku, iako su pojedini govorili da je prekasno za promenu i da neću uspeti", pričao je Provedel u jednom od ranijih intervjua za italijanske medije.

Imao je priliku kasnije i da sarađuje sa Toldom, s obzirom na to da je proslavljeni italijanski golman jedno vreme bio selektor nacionalnog tima do 20 godina.

A čovek koji mu je pružio šansu da stane među stative bio je Renco Zanet, u lokalnom klubu Liapijave. Godinu dana kasnije prešao je u Udineze, nakon čega su se, pre dolaska u Lacio, u kojem je želio da ga vidi sadašnji trener Rimljana Mauricio Sari, nizali Kjevo, Piza, Peruđa, Modena, Pro Verćeli, Empoli, Juve Stabija i Specija. Najzanimljivije stvari vezane su za njegovu biografiju. Ivanov otac Venancio preminuo je 2016. godini u 82. godini, dok mu je majka Elena Ruskinja, te je predavala engleski jezik u Moskvi. Provedelovi baka i deda živeli su blizu kuće proslavljenog ruskog golmana Lava Jašina, a Ivanov deda je čak služio u sovjetskoj vojsci sa legendarnim golmanom!

"Znali su se veoma dobro. Činjenica da vam je blizak član porodice prijatelj sa jedinim golmanom koji je osvojio Zlatnu loptu čini vas srećnim i ponosnim", govorio je Ivan prije dvije godine za Gazetu delo sport.

Provedel je, inače, završio srednju naučnu školu, a iz hobija svira klavir. Pažnju, takođe, privlače i njegove tetovaže na desnoj ruci, a među brojnima je i ona na kojoj je naslikana šaka njegovog dvogodišnjeg sina, koja prikazuje pozdrav koji Ivan upućuje prijateljima i navijačima nakon pobjedničkih proslava na utakmicama.

"Srastao" je sa dresom sa brojem 94, koji simbolizuje godinu rođenja – ali, kako kaže, i minut kad se nađe u protivničkom šesnaestercu u želji da postigne pogodak. Madridski Atletiko je sinoć osetio kako to izgleda...

BONUS VIDEO: