Fudbal

ZA OVAJ KLUB NISTE NIKAD ČULI, A SAD IGRA ZA EVROPU! Osnovan je pre TRI godine i pravi čuda

Autor Marina Periškić

Litvanska liga ove sezone ima pravo iznenađenje, pa tako ekipa osnovana pre tri godine u borbi je za prolaz na Evropsku scenu.

Izvor: Prinscreen/YouTube/Transinvest

Litvanski klub Transinvest pravi neverovatne rezultate od početka osnivanja kluba koji je zvanično bio u decembru 2021. godine, a sada imaju priliku da se izbore za svoje mesto u Evropi. Glavni sponzor i osnivač kluba postala je kompanija za transport tereta "Transekspedicija" iz opštine Viljnus u Litvaniji. Proslavili su se 2022. godine kada su bili prvaci treće litvanske lige, nakon čega su obezbedili plasman u viši rang takmičenja.

U Sezoni 2022/23. klub je bio stabilan drugoligaš, a dobrim partijama Transinvest obezbedio je prolaz u najelitniji rang Prve lige Litvanije. Iskoristili su sav potencijal i postali su prvaci Anras lige, a danas od 16.30 časova igraju finale Litvanskog Kupa u kojoj će odmeriti snage protiv ekipe Šljauljaj.

Transinvest je za četiri sezone uspeo da obezbedi plasman za Evropu, a ova pobeda bi omogućila da se klub iz Viljnusa prvi put od osnivanja oprobaju u jednom evrospkih takmičenja. Učestvovali su i na zimskom fudbalskom turniru "Snaige".

Klub iz Vilnjusa je pobedio Telšiai "Džiuga" rezultatom 1:0 u polufinalu Kup turnira i tako stigao do finala. Pobedonosni gol postigao je Valentinas Jeriomenka u poslednjim minutama meča. Najskupljeg igrača imali su u sezoni 2022/23, Linas Zingertas, desno krilo kome je vrednost prema "Transfermarktu" 100.000 dolara. Sada se bore za pehar..

BONUS VIDEO:

Litvanija Srbija
Izvor: YouTube/TV Arena sport