Fudbal

DVE VELIKE VAR PROMENE U PREMIJER LIGI: Hitna reakcija posle skandala i saopštenja Liverpula

Autor Nemanja Stanojčić

Posle skandalozne odluke i poništavanja čistog gola Liverpula donete su određene promene u Premijer ligi u vezi VAR tehnologije.

Izvor: Profimedia/George Beck/PPAUK

VAR skandal potresao je Premijer ligu. Na meču Totenhema i Liverpula sudije su poništile čist gol Luisa Dijaza. Umesto da tim Jirgena Klopa povede, usledio je gol domaćeg tima koji je na kraju pobedio autogolom. Međutim, niko o tome ne priča, već o užasnom potezu arbitara i ljudi iz VAR sobe, zato su donete nove promene.

Utvrđeno je da je došlo do serije grešaka tokom tog meča i da je glavni sudija Sajmon Huper dosudio ofsajd, a VAR sudije Daren Ingland i Den Kuk su shvatile da je priznao gol i za samo nekoliko sekundi su potvrdile odluku misleći da je sve u redu. Kasno su shvatili šta se dogodilo, pa su počeli i da psuju, što se čuje na objavljenom snimku.

Kako se takve stvari više ne bi događale doneta su dva nova pravila koja će se primenjivati u Premijer ligi od ovog kola. Prvo i glavno pravilo je da će VAR sudija i njegov asistent morati da potvrde odluku između sebe i da to dodatno provere pre nego što saopšte to glavnom sudiji. Cilj je jasan, direktna i bolja komunikacija.

Drugo pravilo vezano je za dozvole u vezi suđenja mečeva u inostranstvu. Ustanovljeno je da su Ingland i Kuk, koji su radili u VAR sobi, samo dva dana pre derbija kola sudili utakmicu u Saudijskoj Arabiji i procenjeno je da su zbog putovanja, letova i svega bili umorni i da je i to uticalo na koncentraciju prilikom donošenja odluke.

Totenhem Liverpul
Izvor: YouTube/TV Arena sport

BONUS VIDEO: