EURO 2024

SVE O MEČU ISTINE: SRBIJA - CRNA GORA! Koga će izabrati Piksi, kalkulacije i ZAŠTO ne komentariše Aca Stojanović

Autor Milutin Vujičić

Sve što je potrebno da znate o meču Srbije i Crne Gore koji se igra večeras u Beogradu, a u kome se nadamo da će naša reprezentacija upisati pobedu.

Izvor: Profimedia/IMAGO

Srbija još od 2000. godine čeka na plasman na Evropsko prvenstvo i svi se nadaju da su konačno "ovo te kvalifikacije" u kojimamožemo do glavnog turnira. Svi su to već upisali kada je prošle godine održan žreb na kome smo dobili ne tako jake konkurente u vidu Mađarske, Bugarske, Crne Gore i Litvanije, međutim sopstvenim greškama u poslednjih mesec dana zakomplikovali smo "čistu situaciju" i sada smo već pod pritiskom. Pozitivna vest je da smo ga već osećali u duelima sa Norveškom i Portugalom - kada su "orlovi" pokazali i najviše u Piksijevoj eri.

Sada je to potrebno ponoviti i protiv Crne Gore i vratiti se na pravi put, pošto nakon dva vezana poraza od Mađarske jenjava i optimizam kod naših navijača, ali će svakako u solidnom broju doći da podrže "orlove". Pretpostavlja se da će oko 25 hiljada navijača bodriti Srbiju, za razliku od meča sa Mađarskom u septembru koju je Piksi opisao "zagrobnom tišinom".

KAD SE IGRA I GDE?

Meč između Srbije i Crne Gore, u sedmom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na programu je večeras (utorak, 17. oktobar) od 20.45. Meč se igra na stadionu "Rajko Mitić" i informacije o ulaznicama možete pronaći na našem portalu, a utisak je da su veoma povoljne za ovako važan i značajan meč.

ZAŠTO JE MEČ BITAN?

Srbija mora da pobedi večeras jer svaki drugi rezultat dovodi u opasnost naš plasman na Evropsko prvenstvo. U ovom trenutku Srbija je druga na tabeli sa 10 bodova, a Crna Gora je na osam - s tim da oni imaju i utakmicu manje. U teoriji, Crna Gora može da osvoji još devet bodova, dok Srbija može maksimalno šest.

Ako i pobedi večeras, Srbija se neće još direktno plasirati na EP, nego će morati da sačeka novembar i meč sa Bugarskom, odnosno mečeve Crne Gore sa Litvanijom kod kuće i Mađarskom u gostima. Podsetimo, Mađarska se već plasirala na EP.

ŠTA PIKSI KAŽE PRED MEČ?

Izvor: MN Press

Iako reprezentacija Srbije nije odigrala "Bog zna šta" u Budimpešti, selektor Srbije nije izgubio osmeh sa lica. Veruje da je igra našeg tima dovoljno dobra i da je potrebno još samo da budemo malo precizniji pred golom protivnika, tako da je i Crnogorcima poručio da "mogu da se spremaju koliko hoće".

"Strah kao strah mora da postoji, morate da pokažete poštovanje prema takmičenju u kome učestvujete. Ne treba da postoji preterani strah, ali vrsta obazrivosti. Što se tiče potrošnje protiv Mađara, mi smo uživali u toj igri koju smo pokazali i to je sastavni deo tima da mora da bude angažovan na svim nivoima igre. Mi smo igrali kako smo želeli i kako smo se dogovorili, ali ne možete da šetate i igrate utakmicu. Mislim, možete, ali onda ste podređeni", naveo je Piksi.

KO NE IGRA ZA SRBIJU?

Izvor: MN Press

Kao što je poznato, nekoliko fudbalera odmah je otpalo sa spiska Dragana Stojkovića. To su Dušan Vlahović, Mihailo Ristić, Stefan Mitrović, Mihajlo Ilić i potom Miloš Veljković. On zbog povrede nije nastupao na meču u Mađarskoj, a iako je trenirao pred susret sa Crnom Gorom, malo je verovatno da će biti u sastavu Srbije. Problem je što je selektor nagovestio da postoje još neki problemi u našem timu, ali nije želeo da ih iznosi javno.

A, KO IGRA ZA SRBIJU PROTIV CRNE GORE?

Izvor: MN Press

Priznao je Stojković da je namerno odmarao neke igrače za važniji meč protiv Crne Gore i da će opet biti promena u startnoj postavi, ali svi znamo da nas uvek iznenadi. Ovo je najverovatniji sastav SRbije, dok ne bi bilo iznenađenje da čak vidimo i zaboravljenog Filipa Mladenovića ili Filipa Đuričića.

V. Milinković-Savić - Milenković, Gudelj, Pavlović - Živković, S. Milinković-Savić, Lukić, Kostić - Gaćinović, Tadić - Mitrović.

KO IGRA ZA CRNU GORU?

Što se tiče izbora trenera Miodraga Radulovića, očekuje se da Crna Gora zaigra sa sledećih 11 igrača: Mijatović - Tući, Savić, Tomašević - Marušić, Janković, Raičković, Vukčević - Camaj, Jovetić i Krstović.

KO SUDI?

Glavni sudija meča biće poljski arbitar Simon Marčinjak, jedan od najuglednijih evropskih "delilaca pravde". Pamtimo da je u junu sudio i finale Lige šampiona između Mančester sitija i Intera u Istanbulu. Njemu će pomagati Pavel Sokolnicki i Tomaš Listkijević, dok je četvrti arbitar Pavel Račkovski. VAR arbitar je Tomaš Kvijatkovski.

GDE JE PRENOS?

Izvor: MN Press

Kao i uvek, na portalu MONDO ćete moći da pratite tekstualni prenos i sa lica mesta će izveštavati naš novinar Dušan Ninković, dok je TV prenos obezbeđen na dva kanala. Meč Srbija - Crna Gora možete gledati na TV Arena Sport, ali i na Radio televiziji Srbije (RTS) gde vas ipak neće dočekati glas komentatora Aleksandra Stojanovića. On je "uzeo neplaćeno" do sledeće godine i trenutno ne radi na RTS-u.

BONUS VIDEO: