Fudbal

SKANDAL - PREDSEDNIK BARSELONE GODINAMA PODMIĆIVAO SUDIJE: U pitanju su MILIONI, hitno reagovalo tužilaštvo!

Autor Nikola Lalović

Slučaj od najveće važnosti u Španiji, ovo može da pokrene lavinu i potpuno sruši već klimavu Barselonu!

Izvor: Daisuke Nakashima / AFLO / Profimedia

Predsednik Barselone Đoan Laporta je ponovo pod istragom! Sada ga španski tužioci terete za podmićivanje, a sve je povezano sa slučajem koji je već dugo u žiži pažnje javnosti. U pitanju je slučaj nekadašnjeg sudije i dugogodišnjeg čelnika sudijske organizacije u Španiji Hose Marije Enrikeza Negreire.

Negreira je od Barselone prema navodima optužnice dobio čak 7.300.000 evra u periodu od 17 godina koliko je bio sudijski zvaničnik. Ranije je pod istragom za nepočinstva u vezi ovog slučaja bio i bivši predsednik Barselone Sandro Rosel.

U zamenu za nadoknade koje su godinama uplaćivane Negreirinim firmama ovaj zvaničnik je Kataloncima činio razne usluge i delegirao podobne sudije, reagovao da se Barselonu ublaže kazne i suspenzije, a čak je prema navodima "El Debate"-a ugovarao i tajne sastanke!

Barselona je njegovoj kompaniji "Dasnil 95" uplaćivala ogromne svote novca, a zauzvrat je dobijala čak i savete o tome kako da se fudbaleri ovog kluba ponašaju prema svakom od sudija koji je delegiran. Barselona sa druge strane, kao i Đoan Laporta, ne negira da je novac uplaćen, već se tvrdi da to nije mito već legalna uplata. Klub je pred tužioca izneo odbranu koja navodi da je Barsa pošteno plaćala za takve savete!

BONUS VIDEO: