IN MEMORIAM

TUŽNE VESTI SA "KARAĐORĐA": Preminuo fudbaler Vojvodine, član prve šampionske generacije

Autor Milutin Vujičić

Bivši fudbaler Vojvodine i član prve šampionske generacije iz 1966. godine preminuo je u Futogu.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Bivši fudbaler Vojvodine i član prve šampionske generacije iz 1966. godine Branislav Veljković preminuo je posle duge borbe sa opakom bolešću. On je preminuo juče u Domu za stara lica u Futogu gde je boravio u prethodne četiri godine, saopštila je Vojvodina ovog jutra.

Rođeni Beograđanin, fudbalsku karijeru je započeo u OFK Beogradu iz koga je došao u omladinski tim Vojvodine 1959. godine. Iz Vojvodine se vratio u OFK Beograd, a potom u Bačku iz Bačke Palanke. Vratio se u Vojvodinu 1963. i u klubu proveo pet godina (1968). U šampionskoj sezoni 1966. je bio u protokolu svih utakmica, a branio je na dve. Njegov period nastupanja u Vojvodini se podudara sa periodom kada je prvi golman bio Ilija Pantelić, jedan od najboljih golmana Jugoslavije. Veljković je prihvatio ulogu drugog golmana i u toj ulozi bio izuzetno pozitivan za atmosferu u ekipi, piše sajt Vojvodine.

Tokom karijere nastupao je i za RFK Novi Sad, holandski Utreht, Adanaspor i Mersin, a bio je i u Kuvajtu, Grčkoj... Igračku karijeru završio je u Novom Sadu u klubu Slavija 1976. godine.

Obrazovao se i stekao zvanje: trener fudbala, a viši fudbalski trener je postao 1984. kada je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu. U tom periodu je radio sa golmanima mlađih kategorija u Vojvodini, u stručnom štabu Ilije Pantelića. Inostranu karijeru kao trener je imao u Jemenu i Gabonu. Branislav Veljković je živeo u Novom Sadu. Bio je omiljen lik u fudbalskim krugovima. Duhovit, inteligentan, vedar i kada se sudbina poigravala sa njime odisao je pozitivnim vibracijama i energijom.

Komemoracija će biti održana u četvrtak 19. oktobra 2023 u 12.00 časova na Stadionu FK Vojvodine, dok će termin sahrane će biti naknadno objavljen.

BONUS VIDEO:

Tagovi