Fudbal

KAD JE ZVEZDA SRUŠILA ŠAMPIONA NEMAČKE: Pantela pokazao Kloseu da je MAJSTOR, trofej doneo zaboravljeni golman! (FOTO)

Autor Marina Periškić

Crvena zvezda je sa turnira 2004. godine donela "Trofej Lajpciga", da li može da ponovi uspeh u Nemačkoj?

Izvor: Tomislav Mihajlovic/© MN press, all rights reserved

Crvena zvezda je već jednom donela trofej iz Lajpciga, a to je bilo 2004. godine povodom otvranja "Red Bul arene". Klub je dobio poziv za učešće na turniru na pripremama za sezonu 2004/2005 i tada su crveno-beli slavili protiv Briža, koji je bio lider u Belgiji i nemačkog prvaka Verdera, nakon čega je fudbalerima uručen "Trofej Lajpciga". 

Te godine Zvezda je tada završila sezonu osvajanjem duple krune Srbije i Crne Gore, pa je Nemačka došla kao dobra uvertira pred narednu sezonu. Tim su predvodili igrači kao što su Marko Pantelić, Boško Janković, Dušan Basta i Nikola Žigić. Na samom startu turnira prvi protivnik bio je Briž, meč je odigran 16. jula 2004. godine a meč je završen rezultatom 3:1. Golove su postigli Dušan Basta, Marko Perović i Dejan Milovanović.

Sledeća utakmica na turniru odigrana je dan kasnije 17. jula 2004. godine kada su crveno-beli odmerili snage sa šampionom Nemačke, ekipom Verdera. Utakmica je u regularnom delu završena rezultatom 2:2, pa se nakon penal serije odlučivao pobednik, gde je Zvezda imala više sreće, pa je nakon jedanaesteraca rezultat bio 5:4. "Trofej Lajpciga" stoji u muzeju Crvene zvezde, koji se nalazi na stadionu "Rajko Mitić".

U finalu su golove davali Miroslav Klose za Verder, a Marko Pantelić za Zvezdu, dok je prilikom izvođenja penala golman crveno-belih Zoran Banović odbranio udarac Nemcima i pogurao ekipu ka trijumfu.

Izvor: MN Press

Dok je poznato da je Pantelić posle odlaska iz Zvezde napravio veliku karijeru igrajući za Hertu, Ajaks i Olimpijakos, golman Zoran Banović ostao je duže od njega na "Marakani", do 2008, posle čega je igrao za Spartak Varnu i potom za timove iz rodne Crne Gore - Otrant Ulcinj, Mornar Bar, Budućnost Podgorica i Čelik iz Nikšića, u kojem je završio karijeru 2013. godine. 

BONUS VIDEO: