Fudbal

KAKO DA RAZVALIŠ SVOJ KLUB ZA 4 GODINE? DUŠAN BI IMAO ŠTA DA KAŽE! Odlazak Srbina bio je zadnji EKSER U KOVČEGU Ajaksa!

Autor Mladen Šolak

Kako se raspao moćni Ajaks, uprkos trofejima i stotinama miliona evra zarađenih transferima.

Izvor: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Košmarna jesen slavnog Ajaksa i dalje traje, jer holandski velikan posle debakla u nedeljnom derbiju protiv PSV Ajndhovena (2:5) zauzima poslednje mesto na tabeli Eredivisije. To je čak sedmi poraz u poslednjih deset mečeva "kopljanika" u prvenstvu i Ligi Evrope, a ni u preostala tri nije pobedio. Zato se mnogi i dalje čude i pitaju - šta se dogodilo četvorostrukom šampionu Evrope, koji je prošle sezone bio trećeplasirani u Holandiji?

Uoči odlaska kapitena Dušana Tadića (34), koji ove jeseni u Fenerbahčeu ima perfektan skor 10/10 u prvenstvu, uz učinak od šest postignutih golova i četiri asistencije, bilo je primetno da je klub sa "Johan Krojf" arene pred pucanjem, ali niko nije mogao da predvidi da će se dogoditi ovakva implozija, koja će doslovno razneti na komade tim iz Amsterdama. Iako su uoči Tadićevog odlaska pojedine legende otvoreno bacale "otrovne strelice" ka Srbinu i ukazivale na to da je on problem, očigledno je postalo da je on bio jedno od poslednjih preostalih rešenja kluba, kakvih više nema.

A, baš pod Tadićevim vođstvom i nakon njegove večeri života na "Santjagu Bernabeuu", Ajaks je 2019. igrao polufinale Lige šampiona protiv Totenhema i sigurno niko nije mogao da pretpostavi da će samo četiri godine kasnije pasti u ovakav ponor. Pod vođstvom sadašnjeg menadžera Mančester junajteda Erika Ten Haga (2017-22), osvojene su tri titule, dve duple krune i ostvarena je dominacija holandskim prvenstvom, a u to vreme su razigravani i igrači koji su plaćani desetine miliona evra - Entoni (Mančester junajted, 95 miliona), Frenki De Jong (Barselona, 86 miliona), Matijs De Liht (Juventusm, 85 miliona), Lisandro Martinez (Mančester junajted, 57 miliona), Davinson Sančez (Totenhem, 42 miliona) i to nije sve. A u međuvremenu su problemi postajali sve veći.

Pre svega, sportski direktor Mark Overmars bio je prinuđen da 2021. ode zbog se*sualnog uznemiravanja koleginica u klubu, a njegove zasluge za stvaranje moćnog tima bile su velike, jer je upravo u njegovom mandatu došao Dušan Tadić iz Sautemptoina ili Sebastijan Ale iz Ajntrahta. I upravo je Ale bio u grupi igrača koji su 2022. napustili klub i ostavili veliku rupu za sobom, koju nije uspeo da popuni ni Tadić. U tom prelaznom roku Nusair Mazraui otišao je u Bajern, Andre Onana u Inter, Rajan Gravenberh u Bajern (pa u Liverpul), Ale u Dortmund, Lisandro u Junajted, Nikolas Taljafiko u Lion, Pep Šurs u Torino, Antoni u Junajted, Dejli Blind u Bajern... Ekipu je umesto Ten Haga preuzeo Alfred Šrojder i iako je dobro ušao u sezonu otišao je u januaru zbog loših rezultata, a umesto njega došao je Džoni Hejtinga, koji je uveo ekipu u finale Kupa, ali nije uspeo da osvoji trofej, niti da napravi zapaženi rezultat u Ligi Evrope, u kojoj je ispao na početku nokaut faze od Union Berlina.

Novinari koji prate holandski fudbal, poput Majkla Stejtema saradnika Bi-Bi-Sija i Skaja, ukazali su na to da je i minulo leto bilo tragično po klub iz Amsderdama, da je sportski direktor Sven Mislintan pogrešno trošio novac i da je loše skautirao pojačanja, dok je izvršni direktor Edvin van Der Sar morao da odstupi zbog poznatih zdravstvenih problema. U međuvremenu je Mislintat ušao u nategnut odnos i sa novim trenerom, Morisom Steijnom, a katastrofa je eruptirala kada je Dušan Tadić otišao. "Ekser u kovčeg Ajaksovog optimizma bio je kada je Dušan Tadić otišao i naveo da se nije složio sa pravcem kojim klub želi da ide. On je bio na dobrom putu da se penzioniše u Ajaksu i da postane trener, ali ovaj preokret, izvršen bez takta, razbesneo je druge iskusne igrače Ajaksa", piše Stejtam.

U takvoj situaciji, uz užasnu igru, loše rezultate, haos u odbrani, Mislintat je dobio otkaz, a navijači su oštetili delove stadiona. Očekivano, otkaz je dobio i trener Stejn, što je samo još jedna od mnogih neprijatnih vesti iz Amsterdama, gde na "Johan Krojfu" sada igra fenjeraš i ne deluje da ima plan kako da se iščupa iz takve situacije.

BONUS VIDEO: