Fudbal

LEO MESI PRED ĐOKOVIĆEM OSVOJIO ZLATNU LOPTU!

Autor Mladen Šolak

Priznanje za najboljeg otišlo je opet najboljem - svih vremena!

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

Lionel Mesi je najbolji fudbaler sveta i osvajač Zlatne lopte "Frans fudbala"! U Parizu, na svečanosti na kojoj je gost bio i Novak Đoković, Argentinac je rekordni osmi put dobio najprestižniju individualnu nagradu u fudbalu. Naravno, on je dobio nagradu pre svega za svoju magiju na Svetskom prvenstvu u Kataru, gde je predvodio ekipu do titule, koja je bila jedini veliki pehar koji nije osvojio.

Mesi je stigao na ceremoniju iz Majamija, gde igra za Inter, klub Dejvida Bekama, a uz njega je prestižnu nagradu "Lav Jašin" dobio najbolji golman Emilijano Martinez (31), koji je takođe bio jedan od heroja Argentine na Mundijalu. Leu je nagradu dao vlasnik njegovog kluba, dok je Novak Đokovć dao nagradu najboljoj fudbalerki na svetu, Aitani Bonmati, koja igra za Barselonu i špansku reprezentaciju.

Mesi je čak šest Zlatnih lopti osvojio kao igrač Barselone (2009, 2010, 2011, 2012, 2015 i 2019), potom je 2021. podigao taj trofej kao igrač Pari Sen Žermena, a sada je prvi dobitnik najveće nagrade koji igra u Americi. Mnogi će se setiti Franca Bekenbauera, koji je dva puta osvajao Zlatnu loptu, a nakon što je osvojio to priznanje 1976. otišao je u Ameriku i od 1977. zaigrao za Njujork Kosmos. Tamo je sada i Mesi, koji pruža zadovoljstvo Amerikancima da uživaju u igrama verovatno najvećeg fudbalera svih vremena.

Drugi na "večnoj listi" osvajača Zlatne lopte ostao je Kristijano Ronaldo, sa pet priznanja. I njemu je za eventualnu nominaciju bio potreban uspeh na Mundijalu, jer će teško ući u konkurenciju igrajući u Saudijskoj Arabiji (uostalom, kao i Mesi golovima u Americi). Ipak, Portugalci su Svetsko prvenstvo završili u četvrtfinalu, šokantnim porazom od Maroka (0:1) i tako je i Kristijano ispao iz konkurencije.

Norveški centarfor Erling Haland (23), gol-mašina Mančester sitija, osvojio je "Nagradu Gerd Miler", koja je ranije bila nazivana "nagradom za najboljeg napadača". Prethodne dve godine to priznanje osvajao je golgeter Barselone Robert Levandovski, a sada je ipak u toku era čudesnog Norvežanina, koji je prošle sezone postigao čak 52 gola na 53 utakmice. Takođe očekivano, za najbolji muški klub na svetu proglašen je Mančester siti, dominantni prvak Premijer lige i Starog kontinenta.

BONUS VIDEO: