Fudbal

SVETSKO PRVENSTVO U FUDBALU U SAUDIJSKOJ ARABIJI!

Autor Mladen Šolak

"Mi ćemo se posvetiti drugim takmičenjima", poruka je saveza koji je odustao od ove trke.

Izvor: JAMALI Amin/ATP/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Saudijska Arabija biće domaćin Svetskog prvenstva 2034. godine, osim u slučaju senzacionalnog obrta. Australija, koja je takođe bila u igri za organizaciju tog turnira, zvanično je odustala od te trke i to javno potvrdila.

Džejms Džonson, prvi čovek Fudbalske federacije Australije, rekao je da je ta zemlja "istraživala mogućnosti" da organizuje Mundijal, ali je u utorak nadležno telo u Australiji definitivno potvrdilo da neće trčati trku za najveće fudbalsko takmičenje na svetu. U toj zemlji će usmeriti pažnju na borbu za organizaciju Azijskog kupa za žene 2026. i Svetskog prvenstva za klubove 2029. godine.

S obzirom na to, Saudijska Arabija je trenutno jedini i dalje zainteresovani domaćin, što znači da će se Mundijal vratiti u Aziju posle Amerike 2026. i posle zajedničke organizacije Maroka, Portugala, Španije, kao i Argentine, Paragvaja i Urugvaja 2030. godine.

Potvrda da će Svetsko prvenstvo biti održano u Saudijskoj Arabiji logičan je nastavak velike fudbalske ekspanzije u toj zemlji, čija je reprezentacija na Mundijalu pre godinu dana senzacionalno pobedila Argentinu, a u međuvremenu dovela u svoju ligu ogroman broj vrhunskih igrača, počev od Kristijana Ronalda, Nejmara, Karima Benzeme, preko naših asova Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića, do niza drugih fudbalskih superstarova.

U toj zemlji će za 11 godina ponovo biti svi najbolji igrači na svetu, a pretpostavka je da bi i taj Mundijal onda bio održan u isto doba godine kao i u Kataru, na jesen.