NOVOSTI

MESI JE POSLEDNJI DOBIO OVAKVU "ZLATNU LOPTU": Spremaju se promene, umešala se UEFA!

Autor Milutin Vujičić

"Frans fudbal" je odlučio da se udruži sa UEFA i ubuduće će zajedno dodeljivati Zlatnu loptu.

Izvor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Lionel Mesi dobitnik je "Zlatne lopte", najprestižnije individualne nagrade u fudbalu za sezonu 2022/23, koju inače još od 1956. godine dodeluje list "Frans fudbal". Od naredne godine, ni ta nagrada više neće biti ista. Prema poslednjim informacijama, UEFA se dogovorila sa Amauri grupom (koja stoji iza nedeljnika Frans fudbal i dnevnog lista L'Ekip), tako da će ubuduće biti suorganizator.

Prethodno je od 2010. do 2015. godine "Frans fudbal" sarađivao sa FIFA, posle čega su raskinuli saradnju i odvojeno su dodeljivali nagrade, dok je sada uspostavljena saradnja sa UEFA. Iz Evropske kuće fudbala nadaju se da će sada imati više odjeka nagrada koju zajedno dodeljuju, jer ona koju UEFA daje pred žreb Lige šampiona - nije medijski propraćena.

A, šta se tačno menja? Amauri grupa će ostati vlasnik "Zlatne lopte" tako da će i dalje nadgledati proces glasanja, s tim da će sada biti dodate još dve kategorije. Pored onih za fudbalera i fudbalerku godine, golmana, napadača i za "humanitarca godine", sada ćemo imati i trenera godine u muškom i ženskom fudbalu. To nije preveliki ustupak, ali će biti onaj da se ceremonija seli iz godine u godinu i da ne bude uvek u Parizu.

Podsetimo, Lionel Mesi je osam puta osvajao "Zlatnu loptu", a Kristijano Ronaldo pet puta. Daleko iza njih su sa po tri nagrade Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten.

BONUS VIDEO: