DEBAKL!

OPET ŠAMAR SRPSKOM FUDBALU! Najgori smo u celoj Evropi ove sezone - 19 PORAZA, a ima još loših vesti

Autor Milutin Vujičić

Srpski klubovi su doživeli 19 poraza u 22 utakmice ove sezone u Evropi, za skandalozan pad na UEFA listi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Nova nedelja u UEFA takmičenjima i novi šamar za srpski fudbal. Crvena zvezda je doživela poraz protiv Lajpciga (1:2) u Ligi šampiona, TSC je pretrpeo debakl protiv Frajburga u Ligi Evrope (0:5), dok je Čukarički od svih možda ostavio i najbolji utisak, ali je takođe izgubio od Fiorentine u Konferencijskoj ligi (0:1). Na taj način, nacionalni koeficijent je nastavio da stagnira, međutim srećom to (još) nismo platili novim padom na UEFA listi. Kao da nismo već dovoljno pali...

Srbija je bila 11. u Evropi i imala je pet predstavnika u UEFA takmičenjima, od toga i direktnog učesnika Lige šampiona, ali na to možemo da zaboravimo na nekoliko godina... Srpski fudbal je bez ikakve sumnje ostavio najgori utisak od svih u UEFA takmičenjima ove sezone, iako statistički ima nekoliko nacije koje su iza nas.

Zvanično, to su Estonija, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Vels, Severna Irska, Litvanija, Crna Gora i Gruzija, ali treba biti pošten i reći da su srpski klubovi odigrali mnogo više utakmica i najvažnije od svega - imali su pet predstavnika. Trenutno smo na tri i još imamo šansu da popravimo učinak, ali to teško može da nas "izvuče". Čukarički je praktično eliminisan iz Evrope, TSC još samo u teoriji ima priliku da prođe u Konferencijsku ligu, dok će sudbinu Crvene zvezde odrediti duel u Bernu protiv Jang bojsa, gde bi mogla da dobije još najmanje dva meča u Ligi Evrope.


Ukupno, srpski fudbal je zaradio samo 1,400 bodova ove sezone, od čega je najveći deo donela Crvena zvezda plasmanom u Ligu šampiona. Uz to imamo po remi Crvene zvezde i TSC-a, kao i jednu pobedu Partizana... Premalo za ozbiljne stvari. Zato je Srbija pala na 16. mesto i ostala je bez dva učesnika Lige šampiona, a tu možda nije kraj.

Srbija sada ima 27,775 bodova, a za vratom nam dišu Ukrajina (27,000), Izrael (26,875), Grčka (26,525), a možda i Poljska (24,125). Preskočili su nas Norveška, Danska, Češka, Švajcarska, a jedini smo pali za pet mesta na tabeli.

Veliki pad na UEFA listi znači da će šampion Srbije od 2025/26 kvalifikacije za Ligu šampiona igrati od drugog kola, dok ćemo imati još tri predstavnika. Šampion Kupa Srbije (ili drugi na tabeli ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu) igraće od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani (ili trećeplasirani i četvrtoplasirani) igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

BONUS VIDEO: