Čudesna priča!

RADIO NA GRAĐEVINI, SAD JE REPREZENTATIVAC HRVATSKE: Čudesna priča - Borusija, smeće i najdraži dres!

Autor Dušan Ninković

Talentovani krilni fudbaler prošao put od fizičkog radnika u bratovoj firmi do reprezentativca Hrvatske.

Izvor: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić našao se u veoma nezgodnoj situaciji jer je nekoliko igrača javilo da neće moći da nastupi na utakmicama nacionalnog tima, pa je morao da podeli dodatne pozive. Jedan od njih otišao je u Rijeku, odakle će u reprezentaciju Hrvatske stići Marko (u originalu Marco) Pašalić, nekadašnji fudbaler Borusije iz Dortmunda. Ovaj krilni napadač ima neverovatnu životnu priču jer je svojevremeno radio na građevini uporedo sa fudbalskom karijerom.

Marko Pašalić (23) rođen je u Karlsrueu i prve fudbalske korake napravio je u nemačkim klubovima. Bio je član hofenhajma, Karlsruea i Štutgarta, u čijem je drugom timu upisao seniorski debi. Usledilo je igranje za rezervnu ekipu Borusije iz Dortmunda, pa i nastup za prvi tim slavnog kluba, a zatim selidba na obalu Jadrana gde je pojačao Rijeku. Tek tu je postao profesionalac u pravom smislu te reči, jer je u ranijoj fazi karijere morao da radi i dodatne poslove.

"Da, radio sam kod brata u firmi dve godine, jer u školi baš nije išlo. Otišao sam na bauštelu da vidim i drugu stranu i kako je teško zaraditi novac. Radio sam sve što oni nisu hteli. Nosio sam beton, smeće, krečio...", ispričao je momak rođen u Karslrueu svojevremeno, što je bila velika vest u Hrvatskoj i Nemačkoj.

Svojevremeno se za njega raspitivala i Nemačka, ali je već kao jako mlad odlučio za koga će igrati u budućnosti. Upisao je dva nastupa za reprezentaciju Hrvatske do 17 godina i još četiri za mladi tim, a sada će imati priliku da obuče dres i u utakmicama seniorske reprezentacije. Za to se preporučio sjajnim izdanjima u hrvatskom prvenstvu, gde je jedan od najbitnijih igrača Rijeke. Na 12 prvenstvenih mečeva ima četiri gola i asistenciju, dok je tokom evropskih kvalifikacija letos upisao tri gola i asistenciju na šest odigranih mečeva.

Hrvatsku u novembru očekuju mečevi protiv Letonije i Jermenije, ali "Vatreni" ne drže stvari pod kontrolom. Čak ni šest bodova ne znače direktan odlazak na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, ukoliko Velšani u istim terminima savladaju Jermeniju i Tursku, koja je trenutno lider ove kvalifiakcione grupe.

BONUS VIDEO: