Fudbal

SUPERLIGA 15. NA SVETU, DVA BEOGRADSKA KLUBA MEĐU TOP 15! Nisu Zvezda i Partizan, nego "zmajevi" i novi tim u ligi!

Autor Nikola Lalović

Superliga Srbije je među top 15 najmlađih liga na svetu, a dva beogradska kluba su među najmlađima na planeti po igračkom kadru.

Izvor: MN Press

Opservatorija za fudbalske analize CIES izbacila je podatke o najmlađim i najstarijim fudbalskim ligama na svetu. Superliga Srbije se nalazi na 15. mestu sa prosečnom starošću igrača od 25,71 godina, a ubedljivo najmlađa liga je slovenačka. Tamo igrači u proseku imaju 24,6 godina. Sledi holandska Eredivizija sa 24,51 godina, a ispod 25 godina u proseku imaju igrači beloruske lige i austrijske bundeslige. Hrvatska liga je deveta na listi sa prosečnim dobom igrača od 25,32 godine, a najmlađa "liga petice" je Liga 1 sa 25,45 godina. 

U top 15 najmlađih timova na svetu Superliga ima dva predstavnika. Voždovac je na osmom mestu sa prosečnom starošću igrača od 22,62 godine, a IMT je 14. sa 23,09 godina u proseku. Najmlađa ekipa na svetu je beloruski Energetik iz Minska sa prosečnom starošću od 20,55 godina, a od ponatih timova u top 10 najmlađih su Salcburg i Noršjeland. 

Ipak uprkos prilično mladoj ligi naše mlađe selekcije se muče i videli smo niz smena na čelu juniorske selekcije gde je sada za selektora postavljen Ljubinko Drulović. 

BONUS VIDEO: