Fudbal

GOTOVO JE - SRBIJU ČEKA PAKAO NA EVROPSKOM PRVENSTVU! "Orlovi" pali u poslednji šešir, više nema nade!

Autor Mladen Šolak

Nije se dogodilo iznenađenje, Srbija ide u grupu najslabije rangiranih reprezentacija na žrebu za EURO 2024.

Izvor: MN Press

Ceduljica sa imenom reprezentacije Srbije biće smeštena u četvrti, poslednji šešir na žrebu za EURO 2024 u subotu 2. decembra u Nemačkoj. To je postalo definitivno u ponedeljak, kada se nije dogodilo čudo, već su sa nama važnih kvalifikacionih utakmica sa Evropsko prvenstvo stizali rezultati nepovoljni po "orlove" Dragana Stojkovića Piksija.

Slovenija je u "Stoćicama" pobedila Kazahstan 2:1 i golovima bisera RB Lajpciga Benjamina Šeška i veziste Panatinaikosa Benjamina Verbiča definitivno izborila plasman na EURO 2024. Reprezentacija nekadašnje jugoslovenske republike prvi put se kvalifikovala za Evropsko prvenstvo još od 2000. godine, kada je igrala u grupi sa našim nacionalnim timom! Slovenci su u ovom kvalifikacionom ciklusu otišli na EURO u Grupi H, zajedno sa Danskom koja je osvojila isti broj bodova (22) i ispred Finske i Kazahstana, koji će otići u plej-of izboren kroz Ligu nacija.

Uz taj rezultat, loša vest stigla je za naš tim i iz Češke, gde je domaćin razbio Moldaviju 3:0 i zadržao sjajan kontinuitet učešća na evropskim prvenstvima, jer će učestvivati i osmi put od raspada Čehoslovačke. Prošli put, Česi su stigli do četvrtfinala. U kvalifikacijama za EURO 2024, Česi su se kvalifikovali zajedno sa Albanijom, sa kojom su osvojili po 15 bodova, a ispred Poljske, koja će takođe u plej-of izboren kroz Ligu nacija.

S obzirom na te rezultate, više nije bitno za Srbiju da li će Hrvatska u utorak "overiti" plasman pobedom protiv Jermenije, jer više ne postoji ni teoretska šansa da naš tim ne bude u najslabijem šeširu, zajedno sa tri tima koji će doći kroz plej-of Lige nacija i koji će dobiti veoma teške rivale. Za poslednje mesto u trećem šeširu boriće se Hrvatska i Italija. U toj borbi pitaju se Hrvati, koji bi pobedom mogli da dođu i u drugi šešir, a remi bi im obezbedio treći, pod uslovom da Vels ne pobedi Tursku. Italija ima malu nadu i ona podrazumeva da Hrvatska izgubi u utorak od Jermenije u utakmici odluke.

Ovo je trenutna prognoza šešira za EURO:

  • PRVI ŠEŠIR: Nemačka, Portugal, Francuska, Španija, Engleska, Belgija
  • DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Danska, Albanija, Rumunija, Turska, Austrija
  • TREĆI ŠEŠIR: Škotska, Holandija, Češka, Slovenija, Slovačka, Hrvatska
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, Švajcarska, Srbija, plej-of 1, plej-of 2, plej-of 3

BONUS VIDEO:

Tagovi