NESTVARNO

MI SLAVIMO EURO, A HRVATIMA TO KAO "DOBAR DAN"! Komšije su najveća Ex-Yu sila u fudbalu, propustile samo DVA takmičenja!

Autor Milutin Vujičić

Hrvatska je ostvarila još jedan plasman na veliko takmičenje, što za njih postaje normala.

Izvor: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Hrvatske mučila se u kvalifikacijama, ali je uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo u "pet do 12". Hrvati su znali da moraju da pobede Jermeniju ako žele da se plasiraju u Nemačku i uspeli su u tome, premda ne na naročito impresivan način. Ognjen Čančarević je pravio čuda na golu Jermenije, ali nije mogao baš sve da odbrani - tako da je jedan gol Budimira iz 43. minuta bio dovoljan da "overe vizu" za EURO2024 i otpočnu slavlje. I to uz Tompsona...

Sada će spokojni čekati žreb 2. decembra u Hamburgu, gde će biti najnepoželjniji tim iz trećeg šešira, pre svega zato što znamo kakve su rezultate pravili u poslednje vreme. Iako njihova kampanja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nije bila impresivna, ističu da je najvažnije da je nastavljen kontinuitet na velikim takmičenjima čiji su redovni učesnici.

I te kako imaju čime da se pohvale, pošto su od poslednjih 15 najvećih takmičenja - bili učesnici čak 13. Verovali ili ne, aliHrvatska je propustila samo dva velika turnira od 1996. godine. To su bili Evropsko prvenstvo 2000. godine u Holandiji i Belgiji, odnosno Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. A ne samo da su bili učesnici preostalih turnira, nego imaju dve bronze sa Mundijala (1998. i 2022. godine) i jedno srebro (2018). Što se tiče evropskih prvenstava, igrali su četvrtfinale 1996. i 2008. godine, dok su u još dva od četiri navrata prolazili grupu.

U tom kontekstu nema nikakve sumnje da su najveća fudbalska sila od svih reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije, pošto je Srbija igrala daleko manje velikih takmičenja. Štaviše, učešće na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Nemačkoj biće nam prvo u ovom veku. Što se tiče Mundijala, igrali smo na pet i tek jednom - 1998. godine - uspeli da prođemo grupnu fazu.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved
ŠEŠIRI ZA ŽREB!

PRVI ŠEŠIR: Nemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska

DRUGI ŠEŠIR: Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija, Austrija

TREĆI ŠEŠIR: Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka Republika, Holandija, Hrvatska

ČETVRTI ŠEŠIR: Italija, SRBIJA, Švajcarska i tri tima iz baraža.

U Nemačkoj ćemo gledati i Sloveniju, kojoj je ovo takođe prvo Evropsko prvenstvo od 2000. godine, a četvrto veliko takmičenje jer su igrali Mundijale 2002. i 2010. godine. Ni na jednom nisu prošli grupnu fazu. Još jednu šansu za plasman na EURO2024 imaće i Bosna i Hercegovina koju čeka baraž, a ako izabranici selektora Sava Miloševića (ili nekog drugog trenera) uspeju u tome, biće im to prvi kontinentalni turnir na kome igraju. Nastupili su samo na Mundijalu 2014. u Brazilu kada su učećće završili u grupi.

Severna Makedonija i Crna Gora nisu uspele da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, s tim da su Makedonci igrali na prethodnom turniru gde su poraženi u sve tri utakmice. "Sokolovi" i dalje čekaju plasman na veliko takmičenje.

Jasno je da je Hrvatska daleko od konkurencije Ex-Yu zemalja, pa su njeni uspesi ogromni čak i u kontekstu najvećih fudbalskih sila u Evropi. Gledajući od 1996. godine, čak je i Italija propustila dva takmičenja poput njih - poslednja dva Svetska prvenstva, sa kojih inače ima četiri titule.


BONUS VIDEO: