Fudbal

NEVEROVATNO: LUKU JOVIĆA ZAMENILI DETETOM! Ima samo 15 godina, morali da traže posebnu dozvolu da igra!

Autor Mladen Šolak

Luka Jović je izašao iz igre, a šansu je dobio fudbaler rođen 2008. godine!

Izvor: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Srpski napadač Luka Jović bio je starter u pobedi Milana protiv Fiorentine (1:0) u nedelju uveče, a trener Stefano Pioli zamenio ga je u 83. minutu ubacivši sa klupe dečaka, 15-godišnjeg vunderkinda Frančeska Kamardu! KIub je za njegoc debi morao da traži posebnu dozvolu Fudbalskog saveza Italije, uz objašnjenje da ima probleme sa povredama i da je zato prinuđen da ga koristi. Iako igračima mlađim od 16 godina nije dozvoljeno da igraju u prvim timovima u Italiji, tamošnji Savez je dao tu dozvolu i ulaskom u igru, Kamarda je postao najmlađi igrač Serije A, sa svojih 15 godina, osam meseci i 15 dana.

Iako nije postigao gol, Luka Jović učestvovao je u akciji u kojoj je dosuđen penal iz kojeg je Teo Ernandez postavio konačnih 1:0 u 47. minutu, a poslednje minute meča šef struke Milana iskoristio je da javnosti još jednom pokaže bisera roso-nera i italijanskog fudbala. Kamarda je dao skoro 500 golova u mladim kategorijama i iako je rođen u martu 2008. godine, Italija već dobro zna za njega.

Kamarda je rođen u Milanu, a počeo je da trenira fudbal u lokalnoj školi fudbala Aforese, dok se omladinskoj školi sedmostrukog šampiona Evrope priključio 2015. godine. Kamarda je ove jeseni dao dva gola u pobedi 4:0 protiv Njukasla. Bio je to uvod u period koji sigurno nikad neće zaboraviti i koji mnoge podseća i na početak odavno poznatog i golmana Đanluiđija Donarumu, koga je srpski trener Siniša Mihajlović gurnuo u vatru baš u Milanu i pružio mu šansu da debituje u Seriji A sa 16 godina i 242 dana.

Donaruma je potom za šest godina u timu postao jedan od najboljih golmana koje su roso-neri imali u novijoj istoriji, a onda je postao omražen među navijačima kada je 2021. otišao u Pari Sen Žermen. Ovog meseca, navijači Milana dočekali su ga bacivši gomilu lažnih novčanica ka njemu, optuživši ga tako simbolično da je "plaćenik".

BONUS VIDEO: