Ajde!

KRISTIJANO JE ZBOG NJEGA DIVLJAO U BEOGRADU, SAD SUDI ZVEZDI! Jednom je bio talija, a i Srbiji doneo sreću!

Autor Dušan Ninković

Najbitniji evropski meč crveno-belih u ovoj sezoni sudiće poznato lice.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Fudbaleri Crvene zvezde će u utorak uveče u Bernu odigrati najbitniji evropski meč ove sezone - utakmicom protiv Jang bojsa mogu da obezbede plasman u prolećni deo takmičenja u Ligi Evrope, a pravdu će na tom susretu deliti čovek kojeg dobro poznaju oba tima. Zapravo, holandski arbitar Dani Makeli već je sudio meč ovim ekipama, na istom ovom mestu, pre nekoliko godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Tada je utakmica završena nerešenim rezultatom, a Crvena zvezda je u Beogradu obezbedila prolaz u narednu fazu takmičenja još jednim remijem. Crvena zvezda je ugostima izborila sasvim pristojnih 2:2 golovima Miloša Degeneka i Matea Garsije, da bi u Beogradu Aleksa Vukanović postigao gol koji je na kraju imao presudan značaj u čitavom dvomeču. Može se reći da je Makeli doneo sreću Zvezdi u prvom meču, ali njega Srbija pamti po utakmici u kojoj nam je bio i daleko veća talija.

Holanđanin je sudio meč Srbija - Portugal u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru, a malo je reći da je Kristijano Ronaldo besneo zbog njegovih odluka. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena nije mogao da veruje šta se dešava u Beogradu, pa je iz očaja bacio kapitensku traku koja je na kraju pomogla u lečenju jednog dečaka.

Srbija i Portugal odigrali su 2:2 u Beogradu, a očigledn gol Ronalda nije priznat jer je Stefan Mitrović loptu izbacio u polje. Iako je ona prešla gol liniju, linijski sudija to nije video najbolje, pa je Makeli pokazao da se igra dalje - što je omogućilo Mitroviću da još jednom interveniše i otkloni opasnost. Srbija je kasnije u revanšu, golom Aleksandra Mitrovića, obezbedila prvo mesto u grupi i otišla na Mundijal, a Portugalce poslala u baraž.

Navijači Zvezde sigurno se nadaju da bi Makeli mogao da donese sreću i na utakmici u Bernu, a verovatno bi 2:2 bio sasvim prihvatljiv rezultat kada se ima u vidu da je Zvezdina gol-razlika bolja i da su zbog toga crveno-beli ispred Švajcaraca na tabeli. Ipak, nije sve idealno - Makeli je sudio i Partizanu 2014. godine u porazu od Astersa iz Tripolisa, odnosno Čukaričkom u porazu od Olimpijakosa ovog leta.

BONUS VIDEO: