IN MEMORIAM

PREMINUO ČUVENI TRENER: Porodica potvrdila TUŽNU vest, a jedan klub sa Balkana ga posebno pamti!

Autor Nemanja Stanojčić

Teri Venejbls (80) preminuo je posle duge i teške bolesti...

Izvor: BPI/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Teri Venejbls (80) preminuo je posle duge i teške bolesti. Stigle su tužne vesti iz Velike Britanije. Bio je uspešan i kao fudbaler, pa kasnije i kao trener, posebno ga pamte u Barseloni pošto je sa njima osvoji titulu na klupi, ali je izgubio i finale u Kupu Evropskih šampiona od Steaue iz Bukurešta. A, sa reprezentacijom Engleske došao je do polufinala Evropskog prvenstva 1996. godine.

Tužne vesti potvrdili su članovi njegove porodice. "Teško nam je pao gubitak divnog muža i oca koji je preminuo u miru posle duge bolesti. Molimo sve za poštovanje privatnosti u ovim teškim trenucima", navodi se u saopštenju porodice. Od njega su mnogi već počeli da se opraštaju i imaju samo reči hvale za čuvenog trenera...

Karijeru je počeo u Čelsiju 1960. godine i tu je ostao šest sezona, zatim je otišao u Totenhem, pa u Kvins Park Rendđers, a onda u Kristal Palas. Tamo je više vremena proveo na pozajmicama, pa je odlučio da ode u igračku penziju i da se oproba u trenerskim vodama. Prvi posao bio mu je baš u Palasu gde se zadržao četiri sezone, a onda je otišao u Kvins Park Rendžers.

Izvor: Kicker/Liedel / imago sportfotodienst / Profimedia

Imao je dosta uspeha sa ta dva kluba, pa ga je onda Bobi Robson doveo u Barselonu i postavio za šefa stručnog štaba. Sa njima je osvojio titulu 1985. godine, a godinu dana kasnije izgubio je u finalu Kupa evropskih šampiona od Steaue posle penala. U klub je doveo i dvojicu Britanaca - Gerija Linekera i Marka Hjuza, a otpušten je u septembru 1987. godine posle nešto slabijih rezultata.

Vratio se tada u domovinu, preuzeo Totenhem, a zatim posle osvajanja FA kupa sa "pevcima" došlo je do raznih sukoba sa upravom kluba, pa je odlučio da ode. Zatim je preuzeo reprezentaciju Engleske sa kojom je izborio plasman u polufinale Evropskog prvenstva 1996. godine. Igrali su kod kuće i u Londonu su posle izvođenja penala izgubili od Nemačke, tragičar je bio sadašnji selektor Geret Sautgejt koji je promašio penal. Posle toga vodio je reprezentaciju Australije, pa ponovo Kristal Palas, pa je kratko bio u Midlsbrou i onda u Lidsu. Poslednji posao bio mu je u reprezentaciji Engelske gde je bio pomoćnik Stivu Meklarenu, ali je došlo do razlaza kada je reprezentacija ostala bez plasmana na EP 2008. godine.

BONUS VIDEO: