Problem...

KOEFICIJENT SRBIJE UNIŠTEN, A TEK ĆE DA NAS STIŽU! Novi PAD na UEFA listi, a tu nije kraj - biće još!

Autor Dušan Ninković

Srpski klubovi beleže poraze i ne mogu da prate ritam rivala u Evropi.

Izvor: MN Press

Nove katastrofalne vesti za srpski fudbal i Superligu - nakon još tri poraza u evropskim takmičenjima tokom petog kola grupne faze, koeficijent domaćeg fudbala na međunarodnoj sceni ponovo je uništen! Porazi Crvene zvezde od Jang bojsa, TSC-a od Vest Hema i Čukaričkog od Ferencvarošaostavili su Srbiju praznih ruku, dok su rivali sakupili dovoljno bodova da nas prestignu - ovog puta je to uradio Izrael.

Dobri rezultati njihovih predstavnika u Evropi omogućili su Izraelu da stigne do 16. pozicije na UEFA rang listi, a Srbija neće dugo ostati na 17. mestu. Sledi novi pad i samo je pitanje da li će se to desiti odmah nakon završetka grupne faze ili narednog proleća. Za vratom nam trenutno diše Ukrajina, čiji predstavnik Šahtjor će sasvim sigurno igrati proleće u Evropi. Momci iz Donjecka imaju obezbeđeno mesto u nokaut fazi Lige Evrope, a u poslednjoj rundi će se boriti i za poziciju koja ih vodi u nokaut fazu Lige šampiona, što bi bio ogroman uspeh imajući u vidu da su "izbeglice" zbog rata na istoku Ukrajine.

U zavisnosti od toga koliko bodova Šahtjor skupi do kraja sezone biće skrojen deo tabele u kojem se nalazi Srbij. Izrraelci, koji takođe igraju van svoje zemlje zbog rata na Bliksom istoku, već su ispred nas, a kada nas preteknu i Ukrajinci bićemo u još težoj situaciji. San o dva kluba u Ligi šampiona biće kilometrima daleko i gotovo nedostižan u narednih nekoliko godina...

Srbija neće imati mira ni narednog proleća kada će naš rejting ugrožavati Grci! Već sada je jasno da se tamošnji fudbal probudio i da će njihovi klubovi igrati značajnu ulogu u nokaut fazi Konferencijske lige. Sakupljaće se bodovi u tom takmičenju, a Srbija će samo posmatrati to, verovatno bez ijednog predstavnika na međunardonoj sceni. PAOK je već obezbedio nokaut fazu Konferencijske lige, AEK i Panatinaikos mogu da se prebace u to takmičenje sa trećeg mesta u Ligi Evrope, a isti je slučaj i sa Olimpijakosom koji u međusobnom duelu protiv tima iz Bačke Palanke igra za treću poziciju u grupi. Samo pobeda tima Žarka Lazetića napravila bi senzaciju i crveno-bele eliminisala iz Evrope, ali... Teško je očekivati da TSC bude bolji od čak četiri grčka kluba!

Kada nas narednog proleća prestignu i Grci, Srbiji će ostati da se za mesta oko 20. pozicije na listi bori sa nacionalnim šampionatima Poljske, Hrvatske, pa možda čak i Kipra. Veoma loše, ako se ima u vidu da smo kao 11. liga Evrope pre nekoliko meseci imali dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, tri osigurane grupne faze i čak pet učesnika na međunarodnoj sceni. 

BONUS VIDEO: