Fudbal

KOLIKE SU ŠANSE SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU? Poslednja prognoza pred žreb - gde su "orlovi" i ko je GLAVNI FAVORIT

Autor Mladen Šolak

Evo šta statističari kažu o plasmanu

Izvor: MN Press

Na žrebu za Evropsko prvenstvo u fudbalu ove subote, reprezentacija Srbije saznaće imena protivnika u grupnoj fazi kontinentalnog turnira (14. jun - 14. jul). Poznato je da je Srbije posle kikseva protiv Bugarske i poraza od Mađarske završila u poslednjem "šeširu", ali selektor Dragan Stojković Piksi rekao je da svi "šeširi" od drugog do četvrtog ionako liče jedan na drugi.

A, kakve su šanse Srbije da napravi uspeh na Evropskom prvenstvu? Statističari kompanije "Grejsnot" (Gracenote) daju našoj zemlji dva odsto šanse da postane prvak Evrope. Prvi favorit je Francuska, sa 15 odsto, prate je Španija sa 12 i Portugal, Belgija i Engleska sa po 10 odsto. Potom slede Nemačka (9 odsto), Holandija (osam odsto), a iznenađujuće je da je Hrvatska prema ovom predviđanju tek osmi favorit na turniru, sa pet odsto šansi da postane prvak Evrope.

Izvor: Gracenote/Screenshot

Uoči žreba, statističari su računali i kolike su šanse ekipa da se plasiraju u nokaut fazu pre nego što su definisane. U tom predviđanju, Srbija je 12. na listi i daje joj se 63 odsto šanse da igra u nokaut fazi. Naša reprezentacija u ovom veku nije izašla iz grupe na velikim takmičenjima, na Evropskom prvenstvu se nije pojavila od prošlog veka, ali je unapred ipak vide u eliminacijama pre nego Švajcarsku, koja je redovna i na velikim takmičenjima i u nokaut fazi, pa je na prošlom Evropskom prvenstvu igrala četvrtfinale. Njoj se pred žreb daje 61 odsto šansi za prolaz.

I prema tom kriterijumu Francuska je apsolutni favorit sa 93 odsto šansi da prođe, senzacija bi bila da Španija ostane u grupi (91 odsto), a prate ih Engleska (90), Portugal, Belgija (po 89 odsto), Nemačka (88), Holandija (83), Hrvatska (79 odsto)...

Izvor: Gracenote/Screenshot

Podsetimo, žreb za EURO 2024 zakazan je za subotu u 18 časova i postoji razlog zašto je najbolje da budemo u grupama "B" i "E".

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.Š)

Tagovi