HM...

KAKO SMO MI ENGLEZI UPLAŠILI PIKSIJA I OSTALE! Lineker nas ponizio na Marakani: Trebalo je da vidite Jugoslovene...

Autor Milutin Vujičić

Gari Lineker se pristio kako je sa reprezentacijom Engleske uplašio jugoslovenske reprezentativce na "Marakani".

Izvor: Youtube/printscreen/TNT Sports/MN Press

Srbija i Engleska će igrati 16. juna na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i zapravo će to biti prvi meč koji smo igrali protiv Gordog Albiona od 2003. godine i prijateljske utakmice u Lesteru. Ipak, za vreme SFR Jugoslavije, mečevi sa Englezima bili su i te kako česti, odigrali smo 13 međusobnih duela i skor je 5-5-3 u korist Ostrvljana, a oni su najubedljiviju pobedu ostavili 11. novembra 1987. godine na "Marakani".

Tada je Engleska pobedila 4:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a Gari Lineker se prisetio da su naši fudbaleri bili već preplašeni i pre nego što je utakmicama počela. Za to je zaslužan jedan od fudbalera njegovog tima Teri Bučer koji je prepao Piksija i njegove saigrače.

"Igrali smo u Jugoslaviji, trebao nam je bod da se plasiramo na Svetsko prvenstvo... Ili Evropsko, ne sećam se skroz tačno. Tad je Jugoslavija bila na glasu kao mesto na kojem nije bilo lako igrati, taman pre rata. Došli smo u Beograd, gde je na stadionu bila strašna atmosfera, ali...", pričao je Gari Lineker za podkast "The Rest is Football" analizirajući žreb na kome su Srbija i Engleska smešteni sa Danskom i Slovenijom.

"I sad, izlazimo mi na teren, a između nas i igrača Jugoslavije bila je nekakva žica, kao kavez. Ne znam zašto je to tamo stajalo, valjda da se razdvoje igrači. Uglavnom, naš igrač Teri Bučer, visok i jak defanzivac, počeo je kidati tu žicu, tresti je i vikati: 'Ajmooooo, Tigroviiiiii'.Kunem se, trebalo je da vidite njihove igrače. Svi su ga pogledali i govorili: 'Šta je ovo?'. Nije da Jugosloveni nisu bili čvrsti, ali Teri je jednostavno bio ogroman", pričao je slavni napadač Engleske o svom saigraču koji je jednu utakmicu završio sa potpuno krvavom čalmom oko glave.

Pobedu gostima doneli su Birsli, Barns, Robson i Adams, koji su za samo 24 minuta postavili 4:0 na semaforu, a onda je Srećko Katanace u 80. minutu ublažio poraz. Za selekciju Ivice Osima tada su igrali, između ostalih, braća Vujović, Baždarević, Vokri, Mlinarić, Hadžibegić, Elsner, Dragan Stojković...

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)