Fudbal

ZEMLJOTRES - AMERIKANCI UŠLI U PSŽ ZA MILIJARDE! Oglasio se klub, evo ko će se sada pitati u Parizu

Autor Mladen Šolak

Fudbalska vest dana odjeknula je iz Pariza.

Izvor: CHRISTOPHE SAIDI / Sipa Press / Profimedia

Vlasnici Pari Sen Žermena, "Katar sports investments" prodao je 12,5 odsto akcija tog kluba američkom investicionom fondu "Arktos Partners" i to zvanično potvrdio na klupskom sajtu. Toliki udeo u vlasništvu procenjen je na čak četiri milijarde evra, koliko su Amerikanci investirali u ovu kupovinu prema informacijama "Finanšal tajmsa". "Naše partnerstvo formiraće osnov za sledeću fazu globalnog razvoja Pari Sen Žermena i nastavićemo zajedno prema fudbalskim i poslovnim uspesima", navedeno je.

Plan je da investicija Arktosa, vlasnika "Aston Martin" tima Formule 1, podrži inicijative Pari Sen Žermena u projektima investicionih ulaganja, ali i građevinskih, pre svega u vezi sa stadionom "Park Prinčeva", kao i sa razvojem trening-centra u predgrađu Pariza, Poasi.
U važnom delu saopštenja, posebno je naglašeno: "Kao vlasnik koji ne vodi klub, Arktos neće uticati na sportska pitanja koja se tiču dešavanja na terenu. Katar sports investments nastaviće da ima putu kontrolu nad svim dešavanjima u Pari Sen Žermenu", navedeno je.

Nasel Al-Helaifi, prvi čovek Katar sports invesmetsna, rekao je da je sa svojim timom oduševljen zbog dolaska novog partnera i investitora u Pari Sen Žermen. "Kao klub i insistucija, ulazimo u sledeću, uzbudljivu fazu rasta i razvoja PSŽ-a, na terenu i van njega. Ta faza će biti zasnovana na dugoročnoj ambiciji i na insistiranju na izvrsnosti u svemu što radimo. Arktos je fantastičan partner koji će nam pomoći u svemu što radimo i doneće stratešku ekspertizu, ideje i inovacije našem poslovanju, dok će istovremeno obezbediti investicije i nove odnose da bi podržao naše fudbalske i sportske ciljeve. Od prvog dana, strastveno verujemo u svoj projekat, plan i vizuju kluba i ponosni smo na to što ih imamo u porodici. Ovo je važna prekretnica u istoriji Pari Sen Žermena, koja će doprineti nastavku uspeha i rasta našeg velikog kluba", rekao je on.

Katarski vlasnici kupili su PSŽ 2011. godine i učinili ga jednim od najbogatijih na svetu. Dok je u Francuskoj lako uspostavljena dominacija uz osvajanje čak devet titula od tada (do te 2011. PSŽ je samo dva puta bio prvak), i dalje nije ostvaren još jedan važan cilj katarskog gazde - osvajanje Lige šampiona. Ove sezone, pod vođstvom Luisa Enrike ana klupi i Kilijana Embapea na terenu, Parižani su ponovo krenuli u napad na taj vrh, nakon velikih promena i rastanaka sa Leom Mesijem, koji je otišao u Majami, ali i Nejmarom, koji je u Saudijskoj Arabiji.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: