Fudbal

DEJO SAVIĆEVIĆ IMA REŠENJE - POZVAO SRPSKU LEGENDU! Bivši as Partizana i reprezentacije preuzima Crnu Goru!?

Autor Mladen Šolak

Ko će biti novi selektor Crne Gore? Dejan Savićević je po svemu sudeći odlučio.

Izvor: MN Press

Legendarni srpski fudbaler i uspešni trener Slaviša Jokanović postaće novi selektor reprezentacije Crne Gore, objavio je podgorički "Dan". Nekadašnji as reprezentacije SR Jugoslavije najverovatnije će postati novi selektor, već je razgovarao sa predsednikom Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejanom Savićevićem i očekuje se da početkom sledeće godine "bude i zvanično potpisana saradnja", objavio je taj izvor.

"Inače, Jokanović je bio velika želja Dejana Savićevića još i ranije, ali se kockice tada nisu poklopile", objašnjeno je u istom tekstu. Jokanović bi dolaskom u Crnu Goru nasledio dojučerašnjeg selektora Miodraga Radulovića, koji je bio šesti selektor od otcepljenja te Crne Gore od Srbije.

Jokanović bi tako postao sedmi, posle Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara, Branka Brnovića, Ljubiše Tumbakovića, Faruka Hadžibegića i Radulovića. Njegovi prethodnici vodili su "sokolove" u osam kvalifikacionih ciklusa za veliko takmičenje i ni u jednom nisu uspeli da je odvedu do svetskog ili evropskog prvenstva. Najbliže tome Crna Gora je bila 2012, kada je igrala baraž za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. protiv Češke, ali je glatko izgubila u dvomeču (0:3) i ostala jedina selekcija od zemalja bivše Jugoslavije koja nije igrala na Mundijalu ili na Evropskom prvenstvu.

U nedavnom završenim kvalifikacijama za EURO 2024, Crna Gora vodila je ravnopravnu borbu protiv Srbije za plasman, imala je šansu do poslednje utakmice, ali nije se dogodilo čudo da pobedi Mađarsku u gostima, već je izgubla, pogocima zvezde Liverpula Dominika Soboslaja. Istovremeno, nije joj odgovaralo ni to što je Srbija nedovoljno kiksnula protiv Bugarske, pa je odigrala nerešeno. To je ujedno bio i Radulovićev oproštaj.

Slaviša Jokanović (55) bio je igrački as Vojvodine, Partizana, Tenerifa, Deportiva, Čelsija... A kao trener počeo je karijeru osvojivši titule i "duple krune" sa Partizanom pre 15 godina, a posle toga je vodio Muangtong Junajted, Levski, Erkules, Votford je uveo iz Čempionšipa u Premijer ligu, Makabi Tel Aviv vodio je u Ligi šampiona, potom je i Fulam uveo u Premijer ligu zajedno sa Aleksandrom Mitrovićem... U prethodne četiri godio vodio je Al-Harafu u kataru, Šefild junajted i Dinamo Moskvu, koju je napustio u proleće ove godine.

Naravno, Jokanović i Savićević bili su rivali kada su nosili dres Partizana i Crvene zvezde na prelazu osamdesetih i devedesetih godina, a potom su bili saigrači u reprezentaciji SR Jugoslavije. Taj odnos sigurno je pomogao i pregovorima, da prvi čovek crnogorskog fudbala nađe zvučno ime za klupu "sokolova".

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: