SREĆNO!

U ZAGREBU ISKOLAČILI OČI ZBOG SRPSKOG NAPADAČA! Daje golove, a sad došao po MEDALJU u drugom sportu

Autor Milutin Vujičić

Dejan Joveljić se takmiči na Evropskom prvenstvu u šahu u Zagrebu.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Srpski fudbaler Dejan Joveljić često je pričao o tome kako je šah postao njegova druga najveća ljubav, a u to su mogli da se uvere i U Hrvatskoj. Joveljić je stigao u Zagreb gde se od četvrta održava Evropsko prvenstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu i privukao je veliku pažnju javnosti, pošto je bio verovatno i najinteresantnije ime medijima. Štaviše, pomogao je i u promociji turnira jer je najavljeno da dolazi "najbolji šahista među aktivnim fudbalerima".

"To je neslužben podataki, ali na svoj način i tačan jer po rejtingu - ja to jesam. Godi mi to jer obožavam šah i kada god sam u prilici ja igram. Imam dosta prijatelja velemajstora, fide majstora i međunarodnih majstora i kada god mogu ja ih 'zamaram' za neku partiju ili neke varijante. Ja tako koristim svoje slobodno vreme. Neko voli da šeta, neko da peca, niz je mogućih zanimacija a meni najdraža je igranje šaha. Premda, nakon neke lošije partije budem nervozan, jer to je moj ventil", ispričao je Joveljić za hrvatski "Večernji list".

Prema njegovim rečima, šahom se "zarazio" od malena, ali je strast za ovim sportom ponovo otkrio tokom pandemije korona virusa dok je živeo u Briselu, kao igrač Anderlehta. Kako nije mogao da izađe iz stana, svakodnevno je igrao šah, a čak je potom imao i časove kod evropskog prvaka i selektora Srbije Miodraga Paunovića.

"Rejting mi je 2.217 bodova u standardnom šahu koji je i najbitniji. U online šahu variram između 2.300 i 2.400 bodova. Nisam loš, ali otkako sam prešao u Los Anđeles, zbog vremenske razlike, s trenerom više ne radim kao pe. Istina je, ja svaki dan igram šah, međutim to nije približno korisno kao kada se, s trenerom, radi nešto ciljano", kazao je Joveljić i istakao da bi ipak pre izabrao fudbal pre šaha.

Podsetimo, prethodna sezona za Joveljića u Galaksiju nije bila sjajna kao prethodna pošto je postigao tek šest golova na 37 nastupa. Ugovor mu traje do kraja decembra 2025.

BONUS VIDEO:

(Večernji list/MONDO/M.V.)