Fudbal

JOVAN MIJATOVIĆ, ZVEZDIN BISER ISPLIVAO U BAHAROVOM HAOSU! Juve, Zenit, Fejenord već u redu... Još PARTIZAN i šta onda?!

Autor Mladen Šolak

Jovan Mijatović, "Vejn Runi Crvene zvezde", mora biti napadač crveno.belih u 171. večitom derbiju u Humskoj u sredu. A, šta onda? Dok ovako igra i dok ga skauti gledaju - odgovor na to pitanje nije jednostavan!

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAIMAGES

Najbolji fudbaler Crvene zvezde u ovom trenutku ima 18 godina i pet meseci. Zove se Jovan Mijatović i strelac je het-trika u Subotici protiv Spartaka, kojim su crveno-beli pobedili i osigurali prvo mesto uoči odlaska na 172. "večiti derbi" protiv Partizana u Humskoj. U ovom trenutku, najveće i najčešće pitanje među navijačima Zvezde je da li će to biti poslednja utakmica mladog Mijatovića u crveno-belom?

Perspektivni centarfor koji je krajem leta predao "devetku" Šerifu Endiajeu, pa radio sve ono što Senegalac nije, član je omladinske reprezentacije Srbije, a prvotimac Zvezde je od prošle godine, kada je prekomandovan pod vođstvom Miloša Milojevića među seniore. U septembru 2022. prvi put je sedeo na klupi, debitovao je u Ligi Evrope protiv Ferencvaroša pre nego u Superligi, a i u meču u Budimpešti, kao i ove nedelje protiv Mančester sitija, skrenuo je pažnju na sebe i nije mu mnogo nedostajalo da bude strelac.

Borbeni i savršeno spremni napadač došao je u prvi plan dok je odmicala polusezona na izmaku, u kojoj je u haotičnoj situaciji Crvene zvezde i konstantnim promenama i tima i formacije Baraka Bahara on našao svoje mesto. Tačnije, izborio se za njega i zato je igrao i redovno u Ligi šampiona, u kojoj je dva puta pogodio stativu protiv Mančester sitija u sredu na "Marakani". Malo je nedostajalo da se Evropi predstavi u velikom svetlu kao i Dejan Stanković svojevremeno protiv Kajzerlasuterna, ali je het-trikom protiv Spartaka pokazao da mu je taj nastup samo povećao samopouzdanje. I da je zaista mislio to što je rekao kada je izgovorio da su se igrači Mančester sitija "dobro nosili sa njim".

Dok se za njega već interesuju Juventus i Fejenord i dok se Zenit navodno sprema da iskoristi unapred dogovoreno "pravo preče kupovine" i da ga uskoro upari sa Strahinjom Erakovićem, sigurno je da je Mijatoviću trenutno u glavi samo 171. "večiti derbi", zakazan za sredu u Humskoj, u Partizanovom domu. Mesecima odlagana najveća utakmica srpskog fudbala biće i oproštaj od polusezone, a Mijatović je svojim golovima i nastupima dao dovoljno razloga da navijači strepe da li će to biti i njegov oproštaj od matičnog kluba?

U dresu prvog tima, Mijatović je odigrao 35 utakmica i dao je 10 golova. Pogađao je za važne pobede protiv Javora u oktobru, Radnika iz Surdulice u novembru, Železničara u Pančevu, Mladosti iz Lučana u Beogradu... Iako je Zvezda u finišu prelaznog roka platila za Šerida Endiajea (27) četiri miliona evra, neuporediva su njegova tri gola u 19 nastupa za crveno-bele (dva u Kupu) sa značajem onoga što je Zvezdi dao devet godina mlađi napadač, koji je Baharu od juna bio "pred nosem" i za koga mu je bilo potrebno nekoliko meseci da mu poveruje. A, kada je shvatio šta ima, Izraelac je odmah dobio velike i važne pogotke od univerzalnog napadača sa nadimkom "Bekam", stečenim tokom godina školovanja na Marakani. Mada igrom i stilom pre podseća na "Zvezdinog Vejna Runija". Jedan je od najboljih diplomaca Zvezdine škole poslednjih godina  i igrač je koga će Bahar morati da stavi u tim u Humskoj, ma kakve bile njegove kombinacije starnih 11 i promene kojima je neretko pravio iznenađenja i protivnicima i navijačima Zvezde. Sada bi bilo iznenađenje samo jedno - da Mijatović ne bude u špicu u Humskoj.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: