Tako je!

SRBI SU NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE, A NATO NEK JE SRAMOTA! Vlada Ivić otvorio dušu: Bomba je pala na 500 metara od mene!

Autor Nikola Lalović

Nekadašnji fudbaler Partizana Vladimir Ivić otkrio je u kakvoj je opasnosti bio tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: Profimedia/Petrášek Radek / ČTK

Nekadašnji fudbaler Partizana i reprezentacije Jugoslavije Vladimir Ivić govorio je za ruske medije o svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, ali i o nekim uspomenama koje nisu vezane za fudbal. On je pričao o svojim uspomenama na NATO bombardovanje naše države 1999. godine.

U prvoj vojnoj intervenciji NATO pakta, u napadu koji je započet bez objave rata, mogao je lako da strada i tada perspektivni fudbaler. Ivić koji je ponikao u Proleteru iz rodnog Zrenjanina je 1998. godine došao u Partizan, a zapravo je u sezoni 98/99 koja je prekinuta zbog NATO napada osvojio titulu. 

"Ono što se desilo mojoj državi je velika nepravda, nikada to neću zaboraviti. Mnogo ružnih stvari se desilo u prošlosti, ja sam bio deo toga. Te 1999. godine živeo sam pod bombama u Beogradu nekoliko meseci. Bio je to ra između moćnog NATO-a i jedne male zemlje. Ali Srbi mogu da budu ponosni na taj period. Neću diskutovati o politici, ali mi smo ponosan narod. Uveren sam da smo bili na pravoj strani istorije. Naravno razumem da svako ima svoju stranu priče i da ona može biti ispričana na nekoliko različitih načina. Sada imam 47 godina i razumem mnoge stvari koje su se desile. Ali želim da verujem da je svet počeo da se menja na bolje. Svi znamo šta se sada dešava na svetu i veoma je bitno u kom smeru će se odvijati stvari u narednim godinama", rekao je Vladimir Ivić. 

Nakon Partizana najveći trag ostavio je u AEK-u i PAOK-u, a sada je trener Krasnodara pošto je vodio PAOK, Makabi Tel Aviv i Votford. A tokom te sezone u kojoj je na kraju osvojio titulu mogao je i da pogine od NATO bombi.

"Bilo je strašno, opasno i strašno. Bombe nisu letele samo na vojne objekte nego i na obične zgrade, na ambasade.. Jednom je bombardovana kineska ambasada. Sečam se toga jako dobro jer mi je bio rođendan. Slavio sam ga u restoranu i bomba je udarila u zgradu ambasade petsto metara odatle, Ja to nikada ne mogu dazaboravim. Deslo se da je bombardovanje počelo u dva ujutru i završilo se do jutra. U isto vreme bilo je toliko raketa te noći da je delovalo kao da je dan napolju, toliko je svetlo bilo. To je ožiljak na našem srcu. Siguran sam da kada biste sada našli ljude koji su o tome odlučivali, da bi vam rekli da ih je sramota", rekao je Ivić u intervjuu za ruski "Šampionat. 

Srbija tokom bombardovanja nije stopirala fudbal, pa smo tako gledali ratnu ligu širom države, AEK je došao da igra prijateljski meč sa Partizanom na "JNA", a Radnički iz Niša je išao u Bugarsku da skuplja donacije

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: