Odlučeno!

MESI OSVOJIO NAGRADU, A SRBIMA NIJE PRVI! Ovako su Piksi i Tadić glasali za NAJBOLJEG na svetu!

Autor Dušan Ninković

Selektor Dragan Stojković i kapiten Dušan Tadić nisu birali Lionela Mesija.

Izvor: MN Press/Youutbe/adidas Football/printscreen

Argentinski fudbaler Lionel Mesi proglašen je za najboljeg fudbalera sveta u 2023. godini, na svečanoj ceremoniji održanoj u Londonu. FIFA je izabrala da slavni Tjeri Anri vodi program i pročita ime najboljeg igrača za prethodnu godinu, izabranog na osnovu glasova selektora, kapitena i sportskih novinara sa svih krajeva sveta! Naravno, ljude u Srbiji najviše zanima kako su glasali selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten nacionalnog tima Dušan Tadić!

Zanimljivo, ni kod jednog od njih dvojice Mesi nije zauzeo prvu poziciju! Selektor Stojković dodelio je pet poena norveškom fudbaleru Erlingu Holandu koji je na kraju bio bodovno poravnat sa Mesijem, tri poena je dobio Kilijan Mbape, a jedan bod otišao je Rodriju, još jednom igraču Mančester sitija. Dušan Tadić je na prvo mesto stavio Kevina de Brujnea, drugo mesto zauzeo je Lionel Mesi, a na trećem se našao Kilijan Mbape.

Nagradu za najboljeg fudbalera na svetu FIFA dodeljuje od 2016. godine, a Lionel Mesi je rekorder sa tri osvojena priznanja. Argnetinski fudbaler je 2019, 2022. i 2023. godine bio najbolji na planeti, 2016, 2017. i 2021. godine završio je na drugoj poziciji, a 2020. godine je završio trećeplasiran.

Pored njega su nagradu po dva puta osvajali Kristijano Ronaldo i Robert Levandovski, dok je jednom Luka Modrić bio najbolji fudbaler sveta po FIFA izboru. Do drugog mesta na listi stizali su dva puta Kristijano Ronaldo, Kilijan Mbape koji je ove godine završio na trećem mestu, ali i Virdžil van Dajk i Erling Holand. U dosadašnjim izborima treću poziciju su uspevali da zauzmu pomenuti Ronaldo i Mbape, zatim dva puta Mohamed Salah i po jednom Antoan Grizman, Nejmar i Karim Benzema.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: