Sećate se?

ALEKS FERGUSON PREKRŠIO PRAVILO, PA SE POKAJAO KAO NIKAD: Zaboravljeni fudbaler Junajteda opet je glavna tema!

Autor Dušan Ninković

Pre gotovo 15 godina Mančester junajted ga je platio devet miliona evra.

Izvor: Twitter/SABC_Sport/printscreen

Jedan od najboljih menadžera u istoriji svetskog fudbala imao je striktna pravila kada su u pitanju pojačanja. Ser Aleks Ferguson dovodio je u Mančester junajted samo igrače koje je gledao, ali... Jednom je prekršio pravilo, a kasnije se godinama kajao zbog devet miliona koje je potrošio na fudbalera koji je u centru pažnje čak i 14 godina kasnije. Istina, u međuvremenu je bio skrajnut, zaboravljen i prilično daleko od nivoa na kojem je igrao Mančester junajted.

Na utakmici Kupa afričkih nacija nekadašnji mladi reprezentativac Portugala Bebe (33) postigao je spektakularan gol za reprezentaciju Zelenortskih Ostrva i tako najavio trijumf nad Mozambikom (3:0). Krilni napadač Rajo Valjekana raspalio je po lopti sa otprilike 40 metara i šokirao protivničkog golmana, koji je nespretno reagovao i pustio loptu u mrežu. Bebe se na taj način vratio na veliku scenu, a mnogi su se odmah setili njegove epizode u Mančester junajtedu.

Bebe se u portugalskom fudbalu pojavio kao izuzetno veliki talenat, a Estrelja da Amadora prodala ga je Vitoriji iz Gimaraeša. Ipak, Aleks Ferguson je čuo svašta o mladom fudbalu i želeo ga je po svaku cenu u Junajtedu, pa je samo pet nedelja kasnije slavni engleski klub platio čitavih devet miliona evra za talentovanog fudbalera. Plan je bio da ostane u klubu, povremeno dobija šansu i redovno odlazi na časove engleskog, kako bi se što pre privikao na novu sredinu... Nije išlo!

Nakon samo sedam odigranih mečeva za Mančester junajted i dva postignuta gola na njima, Bebe je krenuo po pozajmicama. Išao je u Bešiktaš, Rio Ave i Pakoš Fereiru, zatim ga je kupila Benfika za koju je nastupio samo šest puta, uz pozajmice Kordobi i Rajo Valjekanu. Naredni klub bio je Eibar, zatim pozajmica u Rajo Valjekano, pa konačno i potpis za taj tim koji ga je na kratko poslao u Saragosu.

Sve u svemu, to nije bila karijera kakva se očekivala. Ove sezone je odigrao tek 127 minuta u elitnom rangu španskog fudbala. Ima i dva postignuta gola, ali oni nisu ubedili ljude u klubu da mu pruže više vremena na terenu. Za to je morao da čeka reprezentaciju. Bebe je 2022. godine postao reprezentativac Zelenortskih Ostrva, a na Kupu afričkih nacija je jedna od najvećih zvezda svog tima.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: