Akcija

KO TO URADI, IZGUBIĆE MEČ! Infantino zagrmeo, FIFA se oglasila posle dva skandala u danu: Totalno neprihvatljivo!

Autor Nikola Lalović

Đani Infantino i FIFA su rešili da uvedu nova pravila kako bi se smanjio broj rasističkih povika i skandala na tribinama širom sveta.

Izvor: Megan Briggs / Getty images / Profimedia

U prethodnih nekoliko dana fudbalski svet su potresla dva rasistička skandala. Na meču Koventri sitija i Šefild Vendzdeja rasistički je vređan vezista Kejsi Palmer, dok je na utakmici Udineze - Milan utakmica prekinuta jer su se čuli rasistički povici ka golmanu "rosonera" Majku Manjanu. 

Reagovala je čak i FIFA, pa je tako predsednik svetske krovne fudbalske organizacije Đani Infantino najavio dalje oštre mere protiv rasističkih ispada. Čak se ide dotle da će se predložiti da tim čiji navijači budu imali takve ispade izgubi meč! 

"Događaji koji su se desili u Udinama i u Šelfildu u subotu su totalno i kompletno neprihvatljivi. Rasizmu i bilo kojoj formi diskriminacija nije mesto ni u fudbalu ni u društvu.  Igrači kojima su upućene uvrede imaju moju nepodeljenu podršku. Svi relevantni akteri moraju da reaguju, počevši od škole i obrazovanja kako bi buduće generacij mogle da razumeju da ovo nije deo fudbala i društva", počeo je Infantino.

Zatim je govorio o konkretnim merama koje planira da preduzme i koje bi zaista mogle da utiču na to da se broj rasističkih ispada smanji u narednom periodu. 

"Kao trostruki proces (meč je stopiran, ponovo stopiran i na kraju se otkazuje) moramo da uvedemo automatsku predaju tima čiji navijači počine akt rasizma zbog koga se meč napusti, kao i zabrane dolaska na stadion i krivične prijave za rasiste. FIFA i fudbal pokazuju solidarnost sa žrtvama rasizma i svakog vida diskriminacija. Jednom za svagda: Ne rasizmu. Ne diskriminaciji", rekao je Infantino.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: