POTPUNI DEBAKL

SKINULI "GAZPROM" SA DRESA I PRETI IM KATASTROFA: Velikan duguje 165 miliona, na korak su od AMATERA!

Autor Milutin Vujičić

Šalke mora da preživi ovu godinu u "Cvajti" ako ne želi da dođe do statusa amatera.

Izvor: Tim Rehbein/RHR-FOTO/imago sportfotodienst/Profimedia

Sedmostruki šampion Nemačke Šalke je u ogromnim problemima i navijači strahuju za najgore. Nakon što su prošle sezone ispali iz Bundeslige, Šalke je prodao sve najbolje fudbalere i oslonio se na "sumnjive" zamene, a koliko je to bila "dobra ideja" govori pogled na tabelu Cvajte gde je Šalke pri samom dnu.

Preciznije, posle 19 kola zauzimaju 15. mesto sa 20 bodova, koliko imaju i Braunšvajg i Hanza, odnosno samo Ostanbrik ima gori učinak sa 10 i siguran je putnik za treći rang. Uz njih će direktno ligu dole još jedan klub, odnosno 16. mesto donosi baraž za opstanak, što dovoljno govori koliko je Šalke na ivici, posebno nakon što su se pojavila saznanja da bi ispadanje iz "Cvajte" moglo da bude i fatalno za klub iz Gelzenkirhena.

O čemu se radi? Nemački tabloid "Bild" prenosi da ako Šalke ispadne iz "Cvajte", mogli bi da budu odbijeni za licencu za treću ligu, što bi značilo da će ispasti u četvrti rang - Regionalnu ligu - gde igraju profesionalni i poluprofesionalni klubovi. Preciznije, Šalke više ne bi ni bio "onaj" Šalke...

Izvor: Profimedia/David Inderlied/dpa

Prema informacijama "Bilda", dug Šalkea je sada porastao na 165 miliona evra i ostali bi bez svih fudbalera ako bi ispali u treći rang. Kako se objašnjava, njihovi ugovori ne bi bili validni u trećem rangu nemačkog fudbala, što se odnosi i na trenera Karela Geretsa i sportskog direktora Marka Vilmotsa. Jednostavno, status amaterskog kluba značio bi da moraju da počnu sve skroz ispočetka.

Podsetimo, Šalke je osvajač Kupa UEFA iz 1997. godine i polufinalista Lige šampiona iz ne tako davne 2011, a godinama pre ispadanja iz Bundeslige su se na volšeban način spašavali od "Cvajte". Ipak, "đavo je došao po svoje" prošle sezone kada se očajna atmosfera u timu potpuno prelila i na rezultate.

Nekada uspešan tim u Nemačkoj počeo je "novu eru" raskidanjem dugogodišnjeg sponzorstva sa poznatom ruskom kompanijom "Gazprom", odmah po početku rata u Ukrajini u februaru 2022. Skinuli su taj natpis sa dresa, ostali bez ozbiljnog novca, rasprodali najbolje igrače i našli se u najtežem trenutku u istoriji kluba i misiji koja polako postaje nemoguća, posebno ako se uzme u obzir da će teško vratiti ogromne dugove.

Od kluba koji je nekada imao supertalente, danas im je najpoznatiji fudbaler Darko Čurlinov, Makedonac pozajmljen iz Barnlija, odnosno mladi Asan Uedrago (17) oko kog već obigravaju najbolji klubovi u Nemačkoj i žele da iskoriste ovu krizu da ga dobiju "budzašto".

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)