Stvarno?!

SLAVNOM HRVATU SVI SE SMEJU ZBOG IZJAVE! Otišao u Saudijsku Arabiju, pa pokušao da se opravda zbog toga!

Autor Dušan Ninković

Hrvatski fudbaler Ivan Rakitić otkrio zašto je prešao u Saudijsku Arabiju, a mnogi mu ne veruju.

Izvor: Profimedia

Nakon što su prethodnog leta napravili haos na tržištu, januarski prelazni rok klubovi iz Saudijske Arabije nisu obeležili velikim transferima poznatih fudbalera. Jedno od retkih velikih imena koje se uputilo ka Rijadu je doskorašnji fudbaler Sevilje Ivan Rakitić, novi igrač Al Šababa. Iako je Hrvat bio na spisku navijača Hajduka za zimski prelazni rok - pa mu je nuđeno da krene koracima Nikole Kalinića, Ivana Perišića i Josipa Brekala - odlučio se za drugi put. Da li se prevario tek ćemo videti, a da li se nepretno izrazio na predstavljanju? Jeste!

Nakon što je u Saudijskoj Arabiji pozirao sa dresom koji će nositi u narednih godinu dana i za to dobiti 15 miliona evra, Rakitić se obratio čitavom svetu. Istakao je da veruje u projekat koji je započet, da je zbog njega izabrao broj 30, ali i da je potpisao ugovor sa Al Šababom zbog bogate klupske istorije - iako je verovatno trofejniji od ovog tima osnovanog 1947. godine.

"Izabrao sam Al Šabab nakon što sam čitao o klupskoj istoriji. Verujem da je vreme za novi i veliki izazov", rekao je Rakitić i dodao:"Moji omiljeni brojevi su sedam i deset, ali nakon što sam saznao više o Al-Šababu i projektu 'Vizija Saudijske Arabije 2030', uzeo sam broj 30. To je simbol moje predanosti da podržim Kraljevinu Saudijske Arabije u ciljevima i aspiracijama za budućnost."

Hrvatski fudbaler možda stvarno veruje u budućnost projekta koji je započela Saudijska Arabija, ali teško je verovati da ga učenje istorije ubedilo da pojača Al Šabab. Primera radi, ovaj tim nije velik poput Al Itihada ili Al Nasra, što govore i trofeji koje su osvojili kroz istoriju. Al Šababa je tek šest puta bio šampion Saudijske Arabije, uz po dva trofeja u Kupu Kralja i Kupu Princa. Jednom su osvojili Kup pobednika kupova u Aziji i jednom superkup u Saudijskoj Arabiji, što ipak nisu trofeji veliki kao oni koje je Ivan podizao kroz karijeru.

Rakitić je na početku kariejre sa Bazelom osvojio Kup Švajcarske, sa Seviljom dva trofeja u Ligi Evrope, a sa Barselonom ubedljivo najviše trofeja. Tokom godina u slavnom španskom klubu po četiri puta je osvajao prvenstvo i kup u Španiji, dva puta Superkup Španije, a po jednom Ligu šampiona, Superkup Evrope i Svetsko prvenstvo klubova. Takođe, ima srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, kada je Hrvatska poražena od Francuske.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: