Fudbal

FINALE SVETSKOG PRVENSTVA NA STADIONU OD 2,1 MILIJARDE! Na njemu se uopšte ne igra fudbal (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Određen je domaćin utakmice za titulu prvaka sveta 2026. godine. Biće to Svetsko prvenstvo kakvo svet još nije video.

Izvor: CBS New York/YouTube

Mundijal 2026 godine biće završeno velikim finalom na stadionu "Metlajf" u Nju Džersiju. Svetsko prvenstvo za dve godine organizovaće Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada, meč za titulu biće odigran pred 82.500 gledalaca na stadionu koji je osam kilometara udaljen od Njujorka i na kojem igraju NFL timovi, Njujork Džajans i Njujork Džets. Na njemu je 2014. odigrano NFL finale, Superboul, a 2016. na istom mestu je odigrano i finale Kopa Amerika "Sentenario".

Svetsko prvenstvo 2026. biće prvo koje će biti odigrano u formatu od 48 timova učenika, a finale je već zakazano za 19. jul. Pre toga biće odigrane čak 104 utakmice u razmaku od 39 dana - najviše u istoriji Mundijala.

Prvi meč biće odigran na stadionu "Asteka", gde su se igrali prvi mečevi i na Svetskim prvenstvima 1970. i 1986. godine. Reprezentacija Kanade igraće u Torontu (prvu utakmicu) i u Vankuveru (naredne dve), dok će selekcija SAD nastupiti u Los Anđelesu, na "SoFi" stadionu, kao i u Sijetlu. U istom gradu odigrano je i finale Mundijala u Americi održanog 1994. godine.

Završnica Mundijala biće odigrana u SAD - polufinala u Dalasu i Atlanti, četvrtfinala u Kanzas Sitiju, Los Anđelesu, Majamiju i Bostonu, osmina finala u Vankuveru, Sijetlu, Meksiko Sitiju, Hjustonu, Dalasu, Atlanti, Filadelfiji i Njujorku/Nju Džersiju. Najviše utakmica Svetskog prvenstva biće odigrano u Dalasu.

Stadion "Metlajf" izgrađen je od 2007. do 2010, a otvoren je 2010. godine. Najposećenija fudbalska utakmica na njemu odigrana je u julu prošle, 2023, godine, kada su Mančester junajted i Arsenal igrali pred 82.262 gledaoca. Izgradnja je koštala 2,1 milijardu današnjih dolara! Na njemu ne igra nijedan njujorški fudbalski klub, jer Njujork siti igra na stadionu jenkija, a Njujork Red Bul na "Red Bul areni", na kojoj igra i najpoznatiji ženski klub iz "Velike jabuke". Pogledajte kako izgleda Metlajf stadion:

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: