Fudbal

MAFIJA TERORIŠE PORODICU ĐENARA GATUZA! Traži novac, pali automobile...

Autor Mladen Šolak

Poznati fudbaler i njegovi najbliži prošli kroz pakao.

Izvor: MOURAD ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Italijanski list "Il Mesađero" objavio je da mafija pravi pakao od života fudbalskoj legendi Đenaru Gatuzu (46), nekad šampionu sveta sa Italijom i Evrope sa Milanom, a sada treneru Olimpik Marseja u Francuskoj.

Prema pisanju tamošnjih medija, Gatuzo je bio uznemiravan i bilo mu je prećeno, toliko da je platio mafiji 'Ndrangeta' novac za zaštitu. Nedeljama i mesecim je njegova porodica bila pod pretnjama kalabrijske mafija i cilj joj je bio da dobije mito za izgradnju fotonaponskih sistema na zemljištu u vlasništvu oca i sestre bivšeg fudbalera, a za koje je Gatuzov otac dobio 80.000 evra.

Epilog tih pretnji je hapšenje dve osobe, ali nakon veoma uznemirujućih situacija u životu Gatuzovih najbližih. Navodno su 17. oktobra i 15. decembra zapaljeni automobili Đenarove sestre, Ide Gatuzo. To je činjeno da bi kriminalci od nje i njenog oca iznudili 3.000 evra. Ona je prijavila taj slučaj nadležnima, a mediji su od kraja prošle nedelje počeli da se bave ovim slučajem, kada je dospeo u javnost.

'Ndrangeta je kriminalna organizacija sa sedištem u Kaalbriji i krajem 20. i početkom 21. veka postala je veoma uticajna i moćna, a američki diplomatski izvori procenjuju da je trgovinom drogom i sličnim kriminalnim aktivnostima 2022. činila najmanje 3 odsto bruto društvenog proizvoda Italije.

Đenaro Ivan Gatuzo rođen je u Kalabriji 1978. godine, ponikao je u Peruđi, igrao i za Glazgov Rendžers, Salernitanu, a onda postao legenda Milana, u kojem je nastupao od 1999. do 2012. godine. Veliku karijeru završio je u Sionu 2012, u kojem je i postao trener-igrač, a potom je bio šef stručnog štaba u Palermu, u OFI-u s Krita, Pizi, mladom timu Milana, "A" timu Milana, Napoliju, Valensiji i od prošle godine Olimpik Marseju. Za reprezentaciju Italije igrao je punih 10 godina, u dresu "Azura" odigrao 73 utakmice, postao prvak sveta i dao jedan gol, a velike uspehe imao je i sa Milanom, u kojem je bio "hrabro srce" ekipe Karla Anćelotija. Sa roso-nerima je dva puta bio prvak Evrpe i dva puta prvak Italije, kao i klupski prvak sveta 2007. godine.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: