Fudbal

SRBIJA - HRVATSKA NA JESEN? MOGUĆE JE! Sve o žrebu Lige nacija: Promenjen sistem, a "orlovi" mogu i na TROFEJ!

Autor Milutin Vujičić

Evo sa kim Srbija može da igra u novoj Ligi nacija koja nas čeka od jeseni. Moguće je da ćemo i na Hrvatsku...

Izvor: MN Press/Twiter/FootRankings/Screenshot

Žreb za četvrto izdanje UEFA Lige nacija zakazan je za četvrtak (8. februar) u Parizu od 18 časova, a na njemu će reprezentacija Srbije saznati ko će joj biti rivali. Kao što je poznato, Srbija je uspela da se plasira u "Ligu A", najbolju po kvalitetu, što samo po sebi znači da ćemo bez obzira na ishod žreba dobiti najjače moguće protivnike, ali bez obzira na sve daje nam se šansa kakvu do sada nikada nismo imali.

S obzirom na to da je do sada Liga nacija služila samo da "odmeni" prijateljske utakmice i pomogne u slučaju neuspeha u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, važno je dodati da Srbija sada može da se bori i za trofej u Ligi nacija - i sada će se takmičenje igrati u novom formatu.

O čemu se radi? Do sada su samo pobednici grupa u "Diviziji A" išli na fajnal-for, a sada će to biti prošireno i na završni turnir će ići osam najboljih ekipa - po dve iz svake grupe. Uz to, trećeplasirani iz "Divizije A" će igrati baraž sa drugoplasiranim iz "Divizije B" za mesto u višem rangu, dok će najslabija ekipa u grupi automatski ispadati u slabiju diviziju. Promene o ispadanju/promociji odnose se i na sve ostale divizije Lige nacija.

Na sutrašnjem žrebu, Srbija će biti u četvrtom - najslabijem šeširu, odnosno znamo unapred da jedine ekipe protiv kojih ne možemo da igramo su Škotska, Izrael i Bosna i Hercegovina. Evo kako će izgledati šešir za "A" diviziju:

  • PRVI ŠEŠIR: Španija, Hrvatska, Italija, Holandija.
  • DRUGI ŠEŠIR: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska.
  • TREĆI ŠEŠIR: Švajcarska, Nemačka, Poljska, Francuska.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA i Škotska.

Podsetimo, u svakoj od grupa biće po četiri ekipe i odigraće ukupno šest utakmica od 5. septembra do 19. novembra 2024. godine. Nakon toga slede mečevi za promociju i opstanak od 20. do 25. marta, dok je završni turnir (fajnal-for) zakazan od 4. do 8. juna. Učinak u Ligi nacija ima i veliki značaj kada su u pitanju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi. Četiri najbolje ekipe iz Lige nacija, koje nisu došle do baraža za Mundijal kroz kvalifikacije, igraće baraž zajedno sa još 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija. Ukupno, četiri reprezentacije će se na ovaj način plasirati na Svetsko prvenstvo.

Pogledajte i kako izgledaju ostale divizije čiji će sastavi takođe biti određeni na žrebu u Parizu:

DIVIZIJA "B"

  • PRVI ŠEŠIR: Austrija, Češka, Engleska, Vels.
  • DRUGI ŠEŠIR: Finska, Ukrajina, Island, Norveška.
  • TREĆI ŠEŠIR: Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan.

DIVIZIJA "C"

  • PRVI ŠEŠIR: Rumunija, Švedska, Jermenija, Luksemburg.
  • DRUGI ŠEŠIR: Azerbejdžan, "Kosovo", Bugarska, Farska Ostrva.
  • TREĆI ŠEŠIR: Severna Makedonija, Slovačka, Severna Irska, Kipar.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Belorusija, Litvanija/Gibraltar, Estonija, Letonija.

DIVIZIJA "D"

  • PRVI ŠEŠIR: Litvanija/Gibraltar, Moldavija.
  • DRUGI ŠEŠIR: Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)