Fudbal

OBRT - ČEFERIN ODLAZI SA ČELA UEFA! Izašao na pozornicu, pa "napljuvao" Hrvata za sve pare

Autor Milutin Vujičić

Slovenac odlazi sa čela UEFA, ali 2027. godine, odnosno neće novi mandat.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Dosadašnji šef UEFA Aleksander Čeferin neće se ponovo kandidovati za predsedničku funkciju, zvanično je potvrdio. Njemu će drugi mandat na mestu prvog čoveka evropskog fudbala isteći 2027. godine, govorilo se o tome da menja statut kako bi dobio i treći mandat - međutim posle pritisaka, pre svih iz Engleske - odustao je od ove odluke.

Na današnjem kogresu UEFA u Parizu, uoči žreba Lige nacija, Čeferin je potvrdio da mu je ovo poslednji mandat i da nema nikakvu želju ponovo da se kandiduje."Odlučio sam još pre šest meseci da se neću više kandidovati. Razlog je to što je potrebna sveža krv našoj organizaciji, ali i to što sam već sedam godina odvojen od svoje porodice", poručio je Aleksander Čeferin sa govornice u Parizu. 

"Namerno nisam hteo da pričam o tome ranije, pre svega jer sam hteo da vidim pravo lice nekih ljudi - i video sam ga", rekao je Čeferin, misleći na svog bliskog saradnika Zvonimira Bobana koji prethodno napustio UEFA zbog "samovolje" Slovenca i potom ga žestoko napao u medijima.

"Nakon što je izrazio moju najveću zabrinutost i moje potpuno neslaganje s načinom i samim predlogom, predsednik mi je odgovorio da za njega ne postoji nikakav pravni ni moralno-etički problem - i da će bez ikakve sumnje nastaviti s tom, po mom mišljenju, pogubnom idejom", rekao je, između ostalog, Zvonimir Boban kada je objašnjavao svoje razloge odlaska iz Niona, optužujući Aleksandera Čeferina da hoće da uvede diktaturu.

Podsetimo, Čeferin je na čelu UEFA od 2016. godine, a poslednji veliki potez je reforma svih UEFA takmičenja do 2027.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)